Închide

Surse Reuters: UE ar putea apela la Rusia, în încercarea de a-și rezolva stocul de vaccinuri

Avatar
Sputnik V

Sursa foto: ZOLTAN MATHE / AP.

Timp de citire: 6 minute

În mod public, Uniunea Europeană a respins campania globală de furnizare a vaccinurilor rusești Sputnik V împotriva Covid-19 drept o cascadorie propagandistică a unui regim ingrat. Însă, în culise, blocul comunitar pare să se uite cu mai multă îngăduință spre vaccinul de la Moscova, în încercarea de a scăpa de bâlbâielile primelor luni ale programului de vaccinare și de a-și îndeplini obiectivul vaccinării unei ponderi cât mai mari din populația de 450 de milioane de locuitori, au declarat pentru Reuters surse oficiale și diplomatice ale UE.

Un oficial UE care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele Uniunii a declarat pentru Reuters că guvernele UE iau în considerare lansarea unor discuții cu producătorii vaccinului Sputnik V și că este nevoie de cereri din partea a patru state membre UE pentru a începe procesul.

Ungaria și Slovacia au cumpărat deja vaccinul rusesc, Cehia este și ea interesată, iar oficialul UE a declarat că Italia are în vedere utilizarea celui mai mare bioreactor utilizat în producția de vaccinuri, la o fabrică ReiThera lângă Roma, pentru a produce Sputnik V.

Bruxelles-ul a fost criticat pentru procesul lent de vaccinare în Uniunea Europeană, în condițiile în care Marea Britanie, de pildă, ușurează restricțiile grație unui program de vaccinare alert și eficient. În același timp, Italia anunță noi restricții și lockdown parțial, spitalele din regiunea Parisului sunt la un pas de colaps din cauza supraîncărcării, iar Germania a avertizat cu privire la un al treilea val.

UE a semnat acorduri cu șase producători occidentali de vaccinuri și a lansat discuții cu încă doi. Până acum a aprobat patru vaccinuri, dar dificultățile de producție ale companiilor cu care au fost semnate contractele au încetinit campania de vaccinare, iar unele state membre își caută propriile soluții.

Dacă Sputnik V s-ar alătura ”flotei” de vaccinuri agreate de UE, ar fi un important triumf diplomatic pentru Rusia, al cărei comerț cu UE a fost blocat de ani de zile prin sancțiuni economice, după anexarea ilegală a Crimeei și intervenția rusească în estul Ucrainei.

Totodată, o astfel de mișcare ar risca să împartă blocul comunitar în două ”școli de gândire”: pe de o parte, statele care se opun cu toată forța oricăror indulgențe acordate Moscovei, pe de altă parte, statele care ar vrea să arate că Bruxelles-ul și Kremlinul sunt în stare să și coopereze.

Schimbarea de ton a UE

Un al doilea oficial european a declarat că fabrica ReiThera din Italia a fost menționată de oficialii italieni, în cadrul unei ședințe, ca un posibil loc de producere a vaccinurilor COVID-19 realizate de alte companii decât firma italiană de biotehnologie. ReiThera, companie deținută în proporție de 30% de stat, care își dezvoltă propriul vaccin anti-COVID-19, a refuzat să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului italian al Industriei a refuzat să comenteze discuțiile despre posibila utilizare a fabricii ReiThera pentru a produce Sputnik V. Ea a spus că ”vom produce toate vaccinurile autorizate, ori de câte ori este posibil”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care coordonează discuțiile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că UE nu este obligată să lanseze discuții cu dezvoltatorii Sputnik V, chiar dacă autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor va autoriza vaccinul.

Pe de altă parte, încă nu este clar dacă statele care au comandat Sputnik V în acorduri bilaterale ar fi interesate de achiziții comune din UE. Purtătorii de cuvânt ai guvernelor din Cehia, Ungaria și Slovacia nu au dorit să comenteze pe această temă.

Negocierile cu producătorii de vaccinuri au durat, în mod uzual, luni de zile înainte ca acordurile de aprovizionare să fie convenite. Sursele din interiorul UE susțin că încă nu s-a luat nicio decizie cu privire la abordarea producătorilor vaccinului rusesc Sputnik V, în urma discuțiilor interne pe această temă.

Cu toate acestea, discuțiile dintre guvernele UE arată o schimbare remarcabilă de abordare cu privire la acest vaccin.

În ultimele luni, UE și-a exprimat public îndoielile cu privire la Sputnik V, invocând lipsa datelor concrete despre studiile clinice și numind vaccinul ”instrument de propagandă politică externă al Kremlinului”.

Pe 17 februarie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus sub semnul întrebării motivele pentru care Rusia acceptă să exporte milioane de doze de vaccin, în ciuda lentorii cu care Moscova își desfășoară propriul program de vaccinare, Rusia vaccinând proporțional mai puține persoane decât UE, pe baza datelor publice.

Chiar și săptămâna trecută, Charles Michel, președintele în funcție al Consiliului European, a pus din nou la îndoială motivele Rusiei pentru promovarea Sputnik V.

”Nu ar trebui să ne lăsăm induși în eroare de China și Rusia: ambele regimuri susțin valori pe care nu ni le putem dori și organizează operațiuni extrem de limitate, dar larg mediatizate, pentru a furniza vaccinuri altora”, a spus el. ”Europa nu va folosi vaccinuri în scopuri propagandistice”, a adăugat politicianul belgian.

Moscova și Beijing-ul nu au avut reacții la comentariile lui Michel, deși Rusia acuzase anterior UE că politizează problema vaccinurilor COVID-19.

Intrarea în scenă a lui Mario Draghi

Totuși, discursul despre Sputnik V în interiorul UE a început deja să se schimbe după ce datele studiilor clinice publicate pe 2 februarie au arătat că vaccinul prezintă o eficiență de 92%, mai mare decât varianta de vaccin AstraZeneca / Oxford și aproape de cifrele anunțate de Pfizer / BioNTech și Moderna.

Un nou punct de inflexiune a apărut pe 25 februarie, când Mario Draghi și-a făcut debutul la un summit al UE, în calitatea sa de nou premier al Italiei.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene, foarte apreciat la Bruxelles pentru că a salvat moneda euro din cea mai gravă criză a istoriei sale, în urmă cu un deceniu, a adoptat o poziție asertivă asupra problematicii vaccinurilor, militând atât pentru accelerarea ritmului programelor de vaccinare, cât și pentru creșterea producție de vaccinuri în Europa.

El le-a spus celorlalți lideri ai Uniunii că trebuie să cumpere mai multe doze, inclusiv din afara blocului comunitar, și să extindă producția de vaccinuri.

Italia, care susține în mod tradițional o poziție moderată față de Moscova, încearcă să convingă acum guvernele UE să ia în considerare varianta vaccinului Sputnik V. La o întâlnire a diplomaților UE care a avut loc miercuri trecută, reprezentantul Italiei a cerut UE să își extindă oferta de vaccinuri, inclusiv cu vaccinurile rusești, potrivit unor informații oferite de un oficial care a participat la întâlnirea citată.

Reprezentanța italiană la UE a refuzat să comenteze această informație.

Întrebat despre Sputnik V, ministrul italian al Sănătății a declarat la începutul acestei luni că ”dacă un vaccin funcționează și autoritățile de reglementare ne spun că este sigur, naționalitatea lui nu prea mă interesează. Italia este pregătită să colaboreze cu guvernul rus.”

Avansurile pe care Italia i le face Rusiei urmează numirii lui Draghi la conducerea unui guvern susținut de partidul de dreapta Lega (fosta Lega Nord) și de formațiunea de centru-dreapta Forza Italia, a lui Silvio Berlusconi, ambele cerând de mult timp eliminarea treptată a sancțiunilor UE asupra Moscovei.

Totuși, unii oficiali UE consideră că livrările unor eventuale doze de vaccin rusesc ar ajunge prea târziu în UE, în condițiile în care nevoia de vaccinuri a blocului comunitar este stringentă, pe termen scurt. Într-un orizont mai larg de timp, livrările celorlalte tipuri de vaccinuri comandate de UE vor accelera, iar Uniunea nu ar mai avea nevoie de vaccinurile rusești, în a doua parte a anului.

Cât de negru e dracul moscovit?

Orice reticență a UE de a lansa discuții cu producătorii Sputnik V nu ar mai avea prea mult sens în clipa în care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va autoriza vaccinul sau când statele membre vor fi de acord să producă vaccinul în fabricile de pe teritoriile lor.

Pe 4 martie, EMA a lansat procedura de revizuire continuă a Sputnik V, primul pas într-un proces care ar putea conduce la aprobarea sa la nivelul UE. Un oficial european familiarizat cu procesul a declarat că o decizie cu privire la o posibilă autorizare ar putea veni în luna mai.

În ceea ce privește producția, fondul suveran RDIF al Rusiei a semnat săptămâna trecută un acord cu compania farmaceutică elvețiană Adienne pentru a produce cantități relativ mici de Sputnik V în Italia, deși Roma nu a fost implicată în acord.

În altă ordine de idei, dacă Roma va fi de acord cu implicarea fabricii ReiThera în producția vaccinului, aceasta ar fi cu adevărat cea mai importantă susținere pe care o poate arăta pentru Sputnik V, eclipsând acordurile pe care Moscova le-a încheiat cu alte țări, inclusiv cu state cu populație mare precum Brazilia, Argentina și India.

Mai mult, și Berlinul și-a exprimat interesul pentru producerea Sputnik V în Germania, iar fondul rusesc RDIF a anunțat că discută acorduri de producție cu mai multe țări din UE.

RDIF a refuzat însă să comenteze cu privire la acorduri specifice cu companii care să producă Sputnik V în UE sau cu privire la orice schimbare de poziție a blocului comunitar față de vaccin.

Revenind la Bruxelles, un diplomat UE a declarat că, dacă EMA aprobă Sputnik V, blocul comunitar se va împărți probabil între statele membre care se pronunță în favoarea cooperării cu Rusia și cele care se poziționează ferm împotriva acestei cooperări.

”Vom ajunge la dilema obișnuită: «este rus, deci e rău» versus «OK, haide, trebuie să colaborăm cu oamenii ăștia»”, a spus diplomatul citat. ”Sunt unii care nu vor dori să-i acorde (Rusiei) această victorie propagandistică, dar sunt și alții care vor vedea acest lucru ca pe o oportunitate de a demonstra că într-adevăr putem coopera”, a adăugat el.

scroll to top