Închide

Suspiciuni asupra vânzării acțiunilor OMV Petrom de către Fondul Proprietatea

Avatar
Omv Bacau

Foto: Bacau.net

Timp de citire: 2 minute

Tranzacţiile privind vânzarea acţiunilor ordinare deţinute de Fondul Proprietatea la OMV Petrom au fost decontate vineri, iar FP nu mai deţine nicio acţiune la această companie, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

“Franklin Templeton International Services SRL, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA doreşte să informeze acţionarii că tranzacţiile privind vânzarea a 1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga participaţie deţinută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom SA, urmare a finalizării unei oferte de plasament privat accelerat menţionate în anunţul de lansare publicat în data de 13 decembrie 2022 şi a anunţului subsecvent privind tranzacţia publicat în data de 14 decembrie 2022, au fost decontate astăzi. Prin urmare, Fondul nu mai deţine nicio acţiune la OMV Petrom SA”, se menţionează în raport.

Plasament privat în loc de subscripție publică

Cele 1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga participaţie deţinută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom, au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 13 decembrie 2022.

Un semn de întrebare ridicat de analiștii economici este de ce acțiunile s-au vândut prin plasament privat gestionat de colosul bancar austriac Erste Group prin filiala sa BCR în România, și nu prin subscripție publică, la care ar fi putut participa orice companie românească de energie, gen Transgaz, Nuclearelectrica sau Romgaz, ori chiar investitori privați români.

Preț al acțiunii subevaluat?

Preţul de vânzare al acţiunilor a fost stabilit la doar 0,43 lei/acţiune, la fel ca la vânzarea de la începutul anului, doar că de atunci OMV Petrom a raportat profitul uriaș de peste 9 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) pentru doar primele 9 luni ale anului. Analiștii se așteaptă ca profitul să crească la circa 12,5 miliarde de lei pentru întregul an, adică aproape 2,5 miliarde de euro.

Erste Group Bank AG şi SSIF Swiss Capital au acţionat în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română (în esență tot Erste Group) şi Auerbach Grayson and Company LLC au acţionat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul tranzacţiei.

Cu siguranță tranzacția va ridica multe sprâncene și va face obiectul cercetărilor amănunțite.

Vom reveni cu amănunte.

scroll to top