Țările baltice și nordice, îngrijorate de situația uigurilor din Xinjiang


Autor:    -  
57012265 303
Sursă foto: DW

Timp de citire: 2 minute

Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au emis o declarație comună în care exprimă îngrijorare gravă cu privire la situația uigurilor și a altor minorități musulmane turcice din provincia Xinjiang a Chinei, potrivit Europenews.

Declarația acestor țări nordice și baltice, care a fost prezentată miercuri de Martin Bille Hermann, reprezentant permanent al Danemarcei la ONU, spunea:

„Suntem extrem de îngrijorați de informațiile prezentate în rapoarte și declarații privind situația drepturilor omului în Regiunea Autonomă Uighură Xinjiang. “

Țările și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la existența raportată a unei rețele largi de așa-numitele tabere de “reeducare politică”, unde un număr foarte mare de persoane sunt deținute în detenție arbitrară pe termen lung.

„Suntem la fel de preocupați de eforturile de restricționare severă a dreptului la libertatea religiei sau a credinței, la exprimare, la întrunirea și asocierea pașnice și la libertățile de circulație pentru uiguri și alte persoane aparținând grupurilor minoritare, precum și alte încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”,

se spune în declarație.

De asemenea, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele bazate pe dovezi cu privire la munca forțată, utilizarea forțată a măsurilor contraceptive, abuzul sexual și sterilizările forțate.

“Drepturile omului, astfel cum sunt stipulate în dreptul internațional și așa cum sunt prevăzute în constituția Chinei, trebuie să fie pe deplin asigurate pentru toate persoanele aparținând minorităților religioase și etnice, de asemenea, în Xinjiang”,

se menționează în declarație.

În plus, țările nordice și baltice au solicitat Chinei să permită jurnaliștilor și altor lucrători din mass-media să raporteze situația drepturilor omului în Xinjiang fără supraveghere, cenzură sau frică de retribuție.

China a fost mustrată la nivel global pentru că a reprimat musulmanii uiguri, trimițându-i în lagărele de detenție în masă, intervenind în activitățile lor religioase și trimitând membrii comunității să treacă printr-o formă de reeducare forțată sau îndoctrinare.

Pe de altă parte, Beijingul a negat vehement că este angajat în abuzuri ale drepturilor omului împotriva uigurilor din Xinjiang în timp ce au apărut rapoarte ale jurnaliștilor, ONG-urilor și foștilor deținuți, subliniind represiunea brutală a Partidului Comunist Chinez împotriva comunității etnice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!