Închide

Te-ai întrebat cât costă datele tale personale? Britanicii știu și îi cer despăgubiri lui Zuckerberg

Avatar
What People Really Do On Facebook

Fotografie de Glen Carrie pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Compania-mamă a Facebook, Meta, este ținta unui proces colectiv de mari proporții în Marea Britanie, fiind acuzată că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață pentru a exploata datele personale ale utilizatorilor britanici, scrie Euractiv.com.

Procesul este intentat de Liza Lovdahl Gormsen, cercetătoare la Institutul Britanic de Drept Internațional și Comparat și directoare a unui forum de drept al concurenței, pe care tot ea îl înființase, în numele a 44 de milioane de utilizatori Facebook din Marea Britanie, despre care susține că au plătit un ”preț nedrept” prin folosirea platformei de socializare.

”Într-o piață liberă și echitabilă, concurența ar trebui să conducă la prețuri mai scăzute și la creșterea calității. Dar, cu cât o companie este mai mare pe piață, cu atât avem mai puține opțiuni, indiferent de sectorul în care activează. Facebook și-a exploatat poziția dominantă pe spezele utilizatorilor săi”, a spus Lovdahl Gormsen.

Cazul va fi judecat în conformitate cu Legea privind concurența din Regatul Unit, iar avocații lui Lovdahl Gormsen solicită despăgubiri de cel puțin 2,3 miliarde de lire sterline, plus dobândă, pentru cei despre care spun că au fost afectați de practicile companiei în perioada octombrie 2015 – decembrie 2019.

Potrivit actelor depuse la dosar, Facebook le-a impus utilizatorilor termeni și condiții de tipul ”take it or leave it” (”accepți sau pleci”), selectându-le datele personale pentru a le construi profiluri detaliate, care au fost apoi folosite pentru a genera profit.

Acest model de business i-a dezavantajat pe utilizatorii care au primit la schimb doar acces ”gratuit” la rețeaua de socializare a Facebook, dar niciun fel de recompense bănești, în timp ce Facebook a generat venituri de multe miliarde din datele utilizatorilor săi. Această ”tranzacție necinstită” a fost posibilă doar datorită dominației Facebook pe piață.

Un purtător de cuvânt al Meta a reacționat la acuzații:

”Oamenii accesează gratuit serviciul nostru. Ei aleg serviciile noastre pentru că le oferim valoare și au un control semnificativ asupra informațiilor pe care le distribuie pe platformele Meta și cui aleg să o facă. Am investit enorm pentru a crea instrumente care le permit să se întâmple acest lucru.”

Procesul reprezintă este o acțiune juridică colectivă de tip ”opt-out”, ceea ce înseamnă că utilizatorii Facebook nu trebuie să facă nimic pentru a se alătura acțiunii și a solicita despăgubiri în mod proactiv. Dacă vor, în mod explicit, să nu fie parte la acțiunea juridică, pot să o facă, dar altfel oricine s-a conectat la un cont Facebook în Marea Britanie în perioada specificată este inclus în proces.

Lovdahl Gormsen a deschis procesul în urma unui raport din iulie 2020 al Autorității pentru Concurență și Piețe (CMA), organul de supraveghere al concurenței în Marea Britanie, care a evidențiat puterea de piață a unor companii precum Facebook și Google. Raportul a menționat că ambele folosesc setări implicite pentru a încuraja oamenii să renunțe la confidențialitatea datelor lor, în cazul Facebook fiind necesară acceptarea reclamelor personalizate ca o pre-condiție de utilizare.

De asemenea, Lovdahl Gormsen a propus crearea unei Divizii pentru Piețele Digitale în cadrul CMA, care să se concentreze pe poziția și pe practicile potențial anticoncurențiale ale giganților tehnologici și care să încurajeze posibilitatea utilizatorilor de a alege, atunci când vine vorba de a-și oferi datele personale.

Într-o declarație pentru Euractiv.com, Lovdahl Gormsen a declarat că modelul de business al Facebook s-a axat mult timp pe publicitate direcționată, pentru care avea nevoie să colecteze datelor utilizatorilor.

”Utilizatorii vin cu o contribuție foarte valoroasă la acel model de business, fără a primi vreo compensație. Când ești un jucător dominant pe piața rețelelor de socializare, acest tip de exploatare nu ar trebui să aibă loc. Lipsa de transparență și relația asimetrică dintre Facebook și utilizatorii săi este destul de limpede în acest caz”, a spus ea, vorbind despre motivele pentru care a deschis procesul.

În perioada vizată de proces, datele personale au fost colectate prin intermediul unor site-uri web deținute și operate de terți, nu doar prin platforma Facebook în sine, lucru despre care mulți utilizatori nici măcar nu au avut habar.

Procesul va ajunge în curând în fața Tribunalului de Apel pentru Concurență din Regatul Unit, care va analiza dacă procesul are toate datele pentru a trece mai departe în faza de judecată.

scroll to top