Închide

Teama de violențe post-electorale în SUA îi dă târcoale chiar și fondatorului Facebook

Avatar
Mark Zuckerberg 1

Mark Zuckerberg. Sursa foto: Saul Loeb / AFP.

Timp de citire: 2 minute

Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei Facebook, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiale violenţe în urma alegerilor care vor avea loc săptămâna viitoare în SUA, scrie AFP.

El a declarat că alegerile prezidențiale de pe 3 noiembrie vor fi un test al ultimilor patru ani de muncă și eforturi de adaptare depuse de rețeaua de socializare pentru a elimina interferențele străine, suprimarea alegătorilor, apelurile la violență și multe altele.

”Săptămâna viitoare va fi cu siguranță un test pentru Facebook”, a declarat Zuckerberg, într-o conferință telefonică în care discuta despre rezultatele trimestriale ale companiei. ”Integritatea alegerilor este și va fi o provocare continuă. Și sunt mândru de munca pe care am făcut-o aici”, a mai spus șeful Facebook, citat de Bloomberg.

Compania lui Zuckerberg s-a confruntat cu critici intense cu prilejul alegerilor din 2016, când agenții ruși au folosit Facebook și Instagram pentru a difuza mesaje de dezinformare și a semăna scandaluri între utilizatori, acțiuni pentru care au fost necesare eforturi de luni de zile pentru a le descoperi. Zuckerberg a declarat că Facebook a parcurs un drum lung de atunci, eliminând 100 de rețele similare coordonate din Rusia, China, Iran și din alte țări terțe, construind între timp sisteme mai bune pentru a detecta identități și conturi false.

Compania a creat, de asemenea, reguli împotriva postărilor înșelătoare despre procesul electoral și a încercat să rezolve anumite breșe în sistemele care guvernau schimburile de date personale ale utilizatorilor, situații care au fost dezvăluite în scandalul Cambridge Analytica, potrivit fondatorului Facebook.

Recent, compania s-a implicat mai direct în selectarea tipurilor de conținut prezentat utilizatorilor și a încurajat participarea la vot, îndrumând cetățenii americani către un centru de informații verificate oficial, pentru a contracara orice informații false care s-ar fi putut răspândi pe tema alegerilor.

Chiar și așa, cu 2,74 miliarde de utilizatori lunari, rețelei de socializare îi va fi probabil imposibil să contracareze toate modalitățile prin care diverși actori sociali ar putea să se folosească de instrumentele puse la dispoziție pentru a stârni revolte sau comportamente antisociale. Zuckerberg mai spune că eventualele evenimente violente ar putea proveni din unele grupuri care s-au organizat anterior pe Facebook, deși au fost închise recent de companie.

”Mă îngrijorează faptul că, națiunea noastră fiind atât de divizată, iar rezultatele finale ale alegerilor putând întârzia câteva zile sau chiar săptămâni, există riscul unor tulburări civile în toată țara”, a spus el în cadrul conferinței. ”Având în vedere acest lucru, companii precum a noastră trebuie să facă chiar mult mai mult decât ceea ce am făcut până acum. Vom continua să anticipăm noile amenințări care pot să vină”, a spus el.

AFP mai evidențiază că remarcile lui Zuckerberg vin în paralel cu decizia reţelei de supermarketuri Walmart de a retrage temporar de la vânzare armele şi muniţie, după recentele manifestaţii violente din Philadelphia şi în contextul tensiunilor politice care au degenerat în violenţe de mai multe ori în ultimele luni, în special în cursul manifestaţiilor legate de mişcarea ”Black Lives Matter”.

În centrul Washingtonului, multe imobile au început miercuri să-şi baricadeze uşile şi vitrinele cu panouri, ca măsură de prevedere în perspectiva unor eventuale manifestaţii după seara alegerilor.

scroll to top