Închide

Accesul la tehnologie i-a lenevit până și pe nemți: 1/2 din bicicletele vândute în 2022 au fost electrice

Avatar
mountain bike, e bike, bicycle

Fotografie de juergen-polle pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproape jumătate din bicicletele vândute în 2022 în Germania au fost biciclete electrice, potrivit asociațiilor germane din industria producției și comercializării de biciclete, care au prezentat miercuri cifre record pentru anul 2022 și își păstrează un optimism ridicat în ce privește perspectiva pentru viitor, anunță grupul german de presă Heise.

Datele au fost cuprinse în raportul prezentat presei de către Asociația Industriei de Biciclete (Zweirad-Industrie-Verband – ZIV) și Asociația Comerțului German de Biciclete (Verband des Deutschen Fahrradhandels – VDZ).

Pe piața comercializării bicicletelor, bicicletele electrice aveau anul trecut o cotă de piață de 48% în Germania.

Numărul total de biciclete vândute în 2022 a fost de 4,6 milioane, într-o scădere ușoară, de 100.000 de unități, față de 2021. Față de anul anterior izbucnirii pandemie de Covid-19, a fost înregistrată o creștere semnificativă, de 300.000 de unități.

În ciuda clienților din ce în ce mai pretențioși, creșterile de preț au rămas relativ moderate. Potrivit cifrelor furnizate de cele două asociații, prețul mediu al unei biciclete electrice a fost 2800 de euro în 2022, puțin mai mult decât în ​​2021, când media a fost la 2650 de euro. Bicicletele fără asistență motorizată au costat, în medie, 500 de euro, față de 466 de euro anul trecut.

Cele două asociații de profil anticipează că bicicletele electrice vor depăși în cotă de piață vânzările de biciclete nemotorizate chiar din acest an, în condițiile în care creștera vânzărilor de biciclete electrice este constantă în ultimii ani. Vânzările de biciclete electrice a atins o nouă valoare record în 2022, de 2,2 milioane de unități (+10% față de 2021).

Pe anumite segmente de piață, bicicletele electrice au luat deja de mult timp fața bicicletelor fără asistență motorizată, de pildă, în cazul mountain-bike-urilor (MTB) și bicicletelor-cargo. În categoria MTB-urilor, variantele electrice au deja o cotă de piață de aproximativ 90%: din 931.600 de unități vândute anul trecut, 836.000 au fost unități cu motor și baterie.

Problemele de pe lanțurile de aprovizionare au fost depășite

Cu un număr de peste 2,6 milioane de biciclete produse (atât tradiționale, cât și electrice), producția germană de profil a atins un nivel fără precedent.

Producția de biciclete tradiționale a rămas aproximativ la același nivel ca în anul anterior (circa 900.000 de unități), însă producția de biciclete electrice a crescut cu 20%, până la 1,72 milioane de vehicule.

Cifra de afaceri din sectorul bicicletelor a crescut de aproape patru ori în ultimii 10 ani: de la o piață de aproximativ 2 miliarde de euro în 2012, până la valoarea-record de 7,36 miliarde de euro în 2022.

Rezultatele bune ale anului trecut s-au datorat și rezolvării celor mai multe dintre problemele apărute în 2020 și 2021 de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, mai spun asociațiile citate.

scroll to top