Închide

Telegram va ajunge la un miliard de utilizatori în decurs de un an, potrivit fondatorului

Avatar
smartphone, iphone, telegram

Fotografie de Vika_Glitter pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Aplicația de mesagerie Telegram, una dintre cele mai populare platforme de socializare, va depăși probabil un miliard de utilizatori activi lunar în decurs de un an, deoarece se răspândește ca un “foc de pădure”, a declarat marți fondatorul său miliardar, Pavel Durov, potrivit Reuters.

Telegram, cu sediul în Dubai, a fost fondată de Durov, de origine rusă, care a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor de închidere a comunităților de opoziție de pe platforma sa de socializare VK, pe care a vândut-o.

“Probabil că vom trece de un miliard de utilizatori activi lunar în decurs de un an acum”, i-a spus Durov, care deține integral Telegram, jurnalistului american Tucker Carlson, potrivit unui interviu video postat pe contul lui Carlson pe platforma de socializare X. “Telegram se răspândește ca un foc de pădure”.

Durov, a cărui avere este estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a declarat că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar că aplicația, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o “platformă neutră” și nu un “jucător în geopolitică”.

Unul dintre principalii rivali ai Telegram, WhatsApp, deținut de Meta, are peste două miliarde de utilizatori activi lunar. Financial Times a relatat în martie că Telegram ar viza probabil o listare în Statele Unite după ce compania va ajunge la profitabilitate.

Telegram, care este deosebit de influentă în republicile din fosta Uniune Sovietică, este clasată ca fiind una dintre principalele platforme de socializare, după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.

După ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat – și uneori grafic și înșelător – din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului.

Războaiele informaționale

Durov a declarat că i-a venit ideea unei aplicații de mesagerie criptată ca o modalitate de a comunica în timp ce se afla sub presiune în Rusia. Fratele său mai mic, Nikolai, a proiectat criptarea.

Durov a spus că a părăsit Rusia pentru că nu putea accepta ordine de la niciun guvern și a respins o întrebare despre afirmațiile potrivit cărora Telegram ar fi fost controlată de Rusia ca fiind un zvon fals răspândit de concurenții săi îngrijorați de creșterea Telegram.

“Prefer să fiu liber decât să primesc ordine de la oricine”, a spus Durov despre ieșirea sa din Rusia și căutarea unui sediu pentru compania sa, care a inclus stagii la Berlin, Londra, Singapore și San Francisco.

El a spus că birocrația, în special pentru angajarea de talente globale, în acele locuri a fost prea împovărătoare și că a fost atacat pe stradă în San Francisco de bărbați care au încercat să-i fure telefonul.

Mai alarmant, a spus el, a primit prea multă atenție din partea agențiilor de securitate din SUA, inclusiv din partea Biroului Federal de Investigații (FBI). El a spus că agențiile americane au încercat să îl angajeze pe unul dintre inginerii săi pentru a găsi o portiță de acces în platformă. FBI nu a răspuns la o solicitare de comentarii în afara orelor de program din SUA.

Totuși, când vine vorba de libertatea de exprimare, el a spus că cei mai mari contestatari nu sunt guvernele, ci concurenții majori, cum ar fi Apple și Google de la Alphabet.

“Aceste două platforme, practic, ar putea cenzura tot ceea ce poți citi, accesa pe telefonul tău inteligent”, a spus Durov, adăugând că acestea au spus Telegram că, dacă nu se conformează liniilor lor directoare, atunci va fi eliminat din magazinele lor.

El a precizat că a optat pentru Emiratele Arabe Unite deoarece este o “țară neutră” care vrea să fie prietenă cu toată lumea și nu este aliniată cu niciuna dintre superputeri, așa că a considerat că este cel mai bun loc pentru o “platformă neutră”.

Telegram, a spus el, a fost folosită atât de militanții opoziției, cât și de guverne, dar nu ar lua partea nimănui.

“Competiția diferitelor idei poate duce la progres și la o lume mai bună pentru toată lumea”, a spus Durov.

El a spus că, dincolo de bani sau Bitcoin, nu are proprietăți importante, cum ar fi proprietăți imobiliare, avioane sau iahturi, deoarece vrea să fie liber.

scroll to top