Închide

Tensiunile din Marea Roșie pun accentul pe acțiunile energetice americane în dificultate

Avatar
oil, oil rig, industry

Fotografie de jplenio pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un recent raliu care a stimulat aproape fiecare colț al pieței bursiere americane a lăsat în urmă acțiunile din sectorul energetic, iar investitorii optimiști pariază pe următoarele rapoarte de profit și pe creșterea tensiunilor geopolitice care ar putea declanșa o revenire a grupului aflat în dificultate. Sectorul energetic s-a prăbușit cu aproape 3% de la sfârșitul lunii octombrie, perioadă în care S&P 500 a crescut cu 16%. Indicele de referință a crescut cu 24% pentru tot anul 2023, în timp ce energia a scăzut cu 4,8%, a doua cea mai mare scădere anul trecut dintre sectoarele S&P 500, potrivit Reuters.

Luptele sectorului au continuat chiar dacă alte grupuri sensibile din punct de vedere economic, cum ar fi băncile și acțiunile cu capitalizare mică, au beneficiat de convingerea tot mai mare a investitorilor că economia va fi capabilă să navigheze o “aterizare ușoară” în care creșterea rămâne stabilă în timp ce inflația se atenuează.

Unul dintre motivele principale ale subperformanței sectorului a fost scăderea bruscă a prețurilor petrolului. Țițeiul american a scăzut cu peste 20% de la sfârșitul lunii septembrie, până la aproximativ 73 de dolari pe baril, presat de ofertele puternice, în special în SUA, și de îngrijorările legate de cererea temperată din China și Europa, au declarat investitorii.

“În acest moment, prețul petrolului a fost… în frunte cu acțiunile”, a declarat Matthew Maley, strateg șef de piață la Miller Tabak. “Așa că, dacă prețurile petrolului pot ieși puțin de aici, ceea ce ar prinde oamenii puțin cu garda jos, acest grup energetic va începe să joace rapid la recuperare”.

Strategii de la Wells Fargo Investment Institute (WFII) și-au îmbunătățit săptămâna aceasta ratingul pentru sectorul energetic de la “neutru” la “favorabil”, spunând că “prețurile petrolului vor atinge un nivel minim odată cu economia globală și apoi vor termina anul mai sus”.

O potențială creștere a tensiunilor din Orientul Mijlociu și orice acțiune a OPEC privind producția sunt factori care ar putea influența prețurile petrolului pe termen scurt.

Prețurile la țițeiul american au urcat până la 4,5% vineri, înainte de a se stabiliza cu 0,9%, după ce mai multe petroliere și-au deviat cursul din Marea Roșie în urma atacurilor aeriene și maritime efectuate în cursul nopții de Statele Unite și Marea Britanie asupra unor ținte houthi din Yemen. Sectorul energetic a încheiat cu o creștere de 1,3% pe parcursul zilei.

“În timp ce o rezolvare a problemelor din Marea Roșie ar fi descurajatoare pentru petrol, se pare că situația se agravează, iar riscul ar trebui să ducă la creșterea prețului petrolului”, a scris Mike O’Rourke, strateg șef de piață la JonesTrading.

Un alt factor cheie pentru grup va fi reprezentat de viitoarele rapoarte trimestriale de profit. Firma de servicii petroliere SLB, denumită anterior Schlumberger, raportează săptămâna viitoare, iar Baker Hughes și Marathon Petroleum se numără printre cele așteptate mai târziu în cursul lunii.

Se așteaptă ca sectorul energetic să înregistreze cea mai proastă performanță a câștigurilor pe întregul an 2023 dintre toate sectoarele, scăzând cu aproape 26% în general, potrivit datelor LSEG. Dar se așteaptă ca câștigurile sale să crească cu 1,6% în 2024.

Înaintea rezultatelor, strategii WFII au subliniat săptămâna aceasta și evaluările “istoric ieftine” ale acțiunilor din sectorul energetic, menționând că sectorul se tranzacționează la un preț de aproximativ 10 ori mai mic decât câștigurile de pe urma tranzacțiilor, față de un raport P/E de 22 de ori pentru întregul S&P 500.

Tendințele de îmbunătățire a câștigurilor și evaluările atrăgătoare se numără printre factorii care susțin acțiunile din sectorul energetic, alături de potențialul grupului de a fi o acoperire în cazul în care tensiunile geopolitice cresc, a declarat Walter Todd, director de investiții la Greenwood Capital. Firma este supraponderală în energie în portofoliile sale, inclusiv acțiunile Conocophillips și Chevron.

În timp ce câștigurile din energie se îmbunătățesc, se estimează că performanța estimată a sectorului în acest an va fi în continuare inferioară creșterii de 11,1% pentru întregul S&P 500 în 2024.

Robert Pavlik, manager senior de portofoliu la Dakota Wealth Management, a declarat că este de părere că petrolul are un preț corect, subliniind încetinirea așteptată a economiei americane și îndoielile legate de conflictul din Orientul Mijlociu care ar putea da un impuls de durată mărfii. Pavlik a spus că are “o expunere ușor mai mică decât piața” la acțiunile din sectorul energetic, preferând alte sectoare, cum ar fi cel industrial și cel tehnologic.

“Cred că există alte domenii ale pieței care vor beneficia cel mai probabil mai mult decât energia”, a spus Pavlik.

scroll to top