Închide

Tesla se apară și spune că a concediat angajații din New York înainte de campania sindicală

Avatar
Red tesla car on the roadside

Fotografie de Yehor Andrukhovych pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Tesla Inc a declarat miercuri că a concediat 4% dintre angajații din departamentul Autopilot din Buffalo, ca parte a unui ciclu de evaluare a performanțelor efectuat la fiecare șase luni, potrivit Reuters.

Constructorul auto a răspuns unei plângeri sindicale depuse la o agenție guvernamentală care susține că firma a concediat zeci de angajați din departamentul Autopilot de la uzina din Buffalo, New York, la o zi după ce muncitorii au lansat o campanie de formare a unui sindicat.

Compania a precizat că angajații afectați au fost identificați pe 3 februarie, adică înainte de anunțarea campaniei sindicale. “Am luat cunoștință de activitățile de organizare aproximativ 10 zile mai târziu”, a declarat compania, adăugând că disponibilizările au precedat orice campanie sindicală.

La începutul acestei săptămâni, angajații Tesla din New York au declarat că se vor sindicaliza cu Workers United Upstate New York, ceea ce ar contribui la a le oferi o voce la locul de muncă.

Într-un dosar depus la Consiliul Național pentru Relații de Muncă din SUA (NLRB), sindicatul Workers United Upstate New York a acuzat miercuri, la începutul zilei, cel mai valoros producător auto din lume că a ripostat prin concedierea unora dintre angajați “ca represalii pentru activitatea sindicală”.

Compania a concediat peste 30 de angajați, a precizat sindicatul în declarație, adăugând că lucrătorii au primit și un e-mail cu o politică actualizată, care le interzice să înregistreze întâlnirile de la locul de muncă fără permisiunea tuturor participanților.

“Această politică încalcă legea federală a muncii și, de asemenea, sfidează legea New York-ului privind consimțământul unei singure părți pentru înregistrarea conversațiilor”.

În ultimele șase luni, compania a declarat că baza de angajați a departamentului a crescut cu 54%, ajungând la 675 de angajați la începutul acestei săptămâni, de la 437 anterior.

Angajații au cerut producătorului de automobile electrice să le respecte dreptul de a organiza un sindicat și au cerut companiei să semneze principiile alegerilor corecte, care ar împiedica Tesla să amenințe sau să ia represalii împotriva muncitorilor.

Directorul general Elon Musk și-a manifestat în trecut opoziția față de sindicate și a afirmat într-un tweet din 2018 că angajații își vor pierde opțiunile de cumpărare de acțiuni dacă vor forma un sindicat, ceea ce a determinat NLRB să îi ceară să șteargă tweetul.

scroll to top