Închide

Tesla se pregătește pentru primul său proces din cauza eșecului funcției sale Autopilot

Avatar
tesla, car, road

Tesla Model 3. Fotografie de capitalstreet_fx06 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Tesla Inc. se pregătește să se apere pentru prima dată în cadrul unui proces împotriva acuzațiilor potrivit cărora eșecul funcției sale de asistent pentru șoferi Autopilot a dus la deces, în ceea ce va fi probabil un test major al afirmațiilor directorului executiv Elon Musk cu privire la această tehnologie, potrivit Reuters.

Capacitatea de autoconducere este esențială pentru viitorul financiar al Tesla, potrivit lui Musk, a cărui reputație de lider în domeniul ingineriei este pusă la îndoială de acuzațiile reclamanților într-unul dintre cele două procese, potrivit cărora el conduce personal grupul din spatele tehnologiei care a eșuat. Victoriile obținute de Tesla ar putea crește încrederea și vânzările pentru software, care costă până la 15.000 de dolari pe vehicul.

Tesla se confruntă cu două procese în succesiune rapidă, urmând să aibă loc și altele.

Primul, programat pentru jumătatea lunii septembrie la o instanță din statul California, este un proces civil care conține acuzații potrivit cărora sistemul Autopilot a făcut ca Modelul 3 al proprietarului Micah Lee să iasă brusc de pe o autostradă la est de Los Angeles cu 65 de mile pe oră, să lovească un palmier și să ia foc, totul în câteva secunde.

Accidentul din 2019, care nu a fost raportat anterior, l-a ucis pe Lee și i-a rănit grav pe cei doi pasageri ai săi, inclusiv un băiat de 8 ani, care a fost spintecat. Procesul, intentat împotriva Tesla de către pasageri și moștenitorii lui Lee, acuză Tesla că știa că Autopilotul și alte sisteme de siguranță erau defecte atunci când a vândut mașina.

Cel de-al doilea proces, stabilit pentru începutul lunii octombrie la o instanță din statul Florida, a luat naștere în urma unui accident produs în 2019 la nord de Miami, în care Model 3 al proprietarului Stephen Banner a intrat sub remorca unui camion cu platformă mare cu 18 roți care se oprise pe șosea, smulgând acoperișul Tesla și ucigându-l pe Banner. Autopilotul nu a reușit să frâneze, să vireze sau să facă ceva pentru a evita coliziunea, potrivit procesului intentat de soția lui Banner.

Tesla a negat răspunderea pentru ambele accidente, a dat vina pe eroarea șoferului și a declarat că Autopilotul este sigur atunci când este monitorizat de oameni. Tesla a declarat în documentele judiciare că șoferii trebuie să fie atenți la drum și să țină mâinile pe volan.

“Nu există mașini care se conduc singure pe șosea în prezent”, a spus compania.

Procedurile civile vor dezvălui probabil noi dovezi despre ceea ce Musk și alți oficiali ai companiei știau despre capacitățile Autopilotului – și despre orice posibile deficiențe. Avocații lui Banner, de exemplu, susțin, într-un document depus în instanță înainte de proces, că e-mailurile interne arată că Musk este “liderul de facto” al echipei Autopilot.

Tesla și Musk nu au răspuns la întrebările trimise prin e-mail de Reuters pentru acest articol, dar Musk nu a făcut un secret din implicarea sa în ingineria software-ului de autopilot, scriind adesea pe Twitter despre testarea sa la volanul unei Tesla echipate cu software-ul “Full Self-Driving”. De ani de zile, el a promis că Tesla va atinge capacitatea de autoconducere, doar pentru a-și rata propriile obiective.

În aprilie, Tesla a câștigat un proces de referință în Los Angeles cu o strategie care le menționează șoferilor că tehnologia sa necesită monitorizare umană, în ciuda denumirilor “Autopilot” și “Full Self-Driving”. Cazul a fost legat de un accident în care un Model S a intrat în bordură și și-a rănit șoferul, iar jurații au declarat pentru Reuters după verdict că au crezut că Tesla i-a avertizat pe șoferi în legătură cu sistemul său și că vina a fost a distragerii șoferului.

Miza pentru Tesla este mult mai mare în procesele din septembrie și octombrie, primele dintr-o serie legată de Autopilot în acest an și anul viitor, deoarece au murit oameni.

“Dacă Tesla obține o mulțime de victorii în aceste cazuri, cred că va obține înțelegeri mai favorabile în alte cazuri”, a declarat Matthew Wansley, fost consilier juridic general al nuTonomy, un startup de conducere automată și profesor asociat de drept la Cardozo School of Law.

Pe de altă parte, “o pierdere mare pentru Tesla – în special cu o despăgubire mare” ar putea “modela dramatic povestea care va urma”, a declarat Bryant Walker Smith, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Sud.

În documentele depuse în instanță, compania a susținut că Lee a consumat alcool înainte de a se urca la volan și că nu este clar dacă Autopilotul era activat în momentul accidentului.

Jonathan Michaels, un avocat al reclamanților, a refuzat să comenteze argumentele specifice ale Tesla, dar a declarat că “suntem pe deplin conștienți de afirmațiile false ale Tesla, inclusiv de încercările lor rușinoase de a da vina pe victime pentru sistemul lor de pilot automat cunoscut ca fiind defectuos”.

În cazul din Florida, avocații lui Banner au depus, de asemenea, o moțiune în care susțin că se justifică daune punitive. Avocații au luat depoziții mai multor directori Tesla și au primit documente interne ale companiei care, potrivit acestora, arată că Musk și inginerii erau conștienți de deficiențe și nu le-au remediat.

Într-o depoziție, fostul director Christopher Moore a declarat că există limitări ale sistemului Autopilot, afirmând că acesta “nu este conceput pentru a detecta orice pericol posibil sau orice obstacol sau vehicul care ar putea fi pe drum”, potrivit unei transcrieri analizate de Reuters.

În 2016, la câteva luni după un accident mortal în care o Tesla s-a izbit de un camion cu semiremorcă, Musk a declarat reporterilor că producătorul auto actualizează Autopilot cu senzori radar îmbunătățiți care probabil ar fi prevenit accidentul mortal.

Dar Adam (Nicklas) Gustafsson, un inginer de sisteme Tesla Autopilot care a investigat ambele accidente din Florida, a declarat că, în cei aproape trei ani dintre acel accident din 2016 și accidentul lui Banner, nu au fost făcute modificări la sistemele Autopilot pentru a ține cont de traficul transversal, potrivit documentelor depuse în instanță de avocații reclamanților.

Avocații au încercat să dea vina pe Musk pentru lipsa de schimbări.

“Elon Musk a recunoscut problemele legate de faptul că sistemul de pilot automat Tesla nu funcționează corect”, potrivit documentelor reclamanților. Fostul inginer Autopilot Richard Baverstock, care a fost, de asemenea, intervievat, a declarat că “aproape tot” ceea ce a făcut la Tesla a fost făcut la cererea lui “Elon”, potrivit documentelor.

Tesla a depus o moțiune de urgență în instanță miercuri târziu, încercând să păstreze secrete transcrierile depozițiilor angajaților săi și alte documente. Avocatul lui Banner, Lake “Trey” Lytal III, a declarat că se va opune moțiunii.

“Ceea ce este grozav la sistemul nostru judiciar este că corporațiile de miliarde de dolari nu pot păstra secrete decât pentru o perioadă limitată de timp”, a scris acesta într-un mesaj text.

scroll to top