Închide

Bărbații români, lipiți de fusta mamei; la ce vârstă pleacă tinerii din casa părintească în țările UE?

Avatar
Smiling couple giving high five after moving into new house

Fotografie de SHVETS production pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

La nivelul Uniunii Europene, vârsta medie la care tinerii au părăsit casa părintească în 2021 a fost de 26,5 ani, însă media variază mult în diferitele state membre ale UE, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Cea mai înaintată vârstă medie a tinerilor care pleacă din casele părinților au fost raportate în Portugalia (33,6 ani), Croația (33,3 ani), Slovacia (30,9 ani), Grecia (30,7 ani) și Bulgaria (30,3 ani). La polul opus, Suedia (19,0 ani), Finlanda (21,2 ani), Danemarca (21,3 ani) și Estonia (22,7 ani) au înregistrat cele mai scăzute vârste medii.

Ca regulă generală, în Europa de Nord și de Vest, tinerii tind să părăsească gospodăriile părinților, în medie, sub 25 de ani, în timp ce în țările Europei Meridionale și Orientale, vârsta medie depășește chiar 30 de ani.

Băieții, mai dependenți de fusta mamei

În 2021, media de vârstă la care pleacă bărbații din casa părintească la nivelul întregii Uniuni Europene a fost de 27,4 ani, în timp ce în cazul femeilor a fost de 25,5 ani. Tendința a fost observată în toate țările, însă diferența de vârstă diferă de la țară la țară.

Bărbații au plecat din casa părintească după vârsta medie de 30 de ani în 11 țări UE (Croația, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Italia, Malta, Spania, România și Polonia), în timp ce acest lucru este valabil cazul femeilor doar în 2 țări (Portugalia și Croația).

Cea mai mare diferență între bărbați și femei a fost înregistrată în România, unde media vârstei la care au plecat bărbații din gospodăriile părinților a fost de 30,3 ani, în timp ce în cazul femeilor a fost de 25,6 ani (diferență de 4,7 ani), urmată de Bulgaria (diferență de 3,5 ani), bărbații plecând la 32,0 ani și femeile la 28,5 ani. Pe de altă parte, Suedia, Danemarca și Irlanda au înregistrat cele mai mici diferențe între vârstele de plecare din casele părintești ale bărbaților și femeilor – 0,4, 0,5 și, respectiv, 0,9 ani.

20220901 Leaving The House Web
Vârstele medii la care pleacă tinerii din casa părintească, în statele membre UE. Date aferente anului 2021. Sursa: Eurostat.
scroll to top