Tot mai multe persoane caută activ locuri de muncă în străinătate. Care sunt orașele preferate?
Într-o lume din ce în ce mai globalizată, traiul și munca în străinătate nu mai reprezintă un vis descurajant, ci devine mai ușor de realizat pentru mulți, potrivit CNBC.
“La nivel global, unul din patru profesioniști caută în mod activ un loc de muncă în străinătate”, potrivit raportului 2024 Decoding Global Talent Report, realizat de Boston Consulting Group (BCG) în colaborare cu The Network și The Stepstone Group.
În ciuda recentelor îngrijorări economice și geopolitice răspândite pe scară largă, există o proporție tot mai mare de persoane care caută în mod activ locuri de muncă în străinătate, potrivit raportului.
Cei care sunt activi în mobilitate a crescut la 23% în 2023 – de la 21% în 2020, a arătat studiul global, care s-a bazat pe peste 150.000 de respondenți la sondaje din 188 de țări.
“Până la 800 de milioane de profesioniști ar putea căuta în mod activ locuri de muncă în străinătate”, se arată în raportul publicat pe 24 aprilie.
Trei dintre cele mai frecvente motive pentru relocarea în străinătate în rândul respondenților includ oportunitățile economice, avansarea în carieră și potențialul pentru o calitate mai bună a vieții, potrivit aceluiași raport.
În plus, studiul a constatat că “un procent copleșitor de 92% dintre liderii angajatorilor globali spun că atragerea și păstrarea talentelor se numără printre primele trei priorități ale acestora”.
“Angajarea de lucrători străini nu doar umple golurile de capacitate: companiile cu o mai mare diversitate globală sunt mai inovatoare și mai de succes. Acestea generează profituri mai mari și au cu 75% mai multe șanse de a fi inovatori de talie mondială”, potrivit unui raport separat realizat de BCG în 2022.
Top 10 orașe de destinație pentru talentele globale
- Londra (9%)
- Amsterdam (8%)
- Dubai (7%)
- Abu Dhabi (7%)
- New York (6%)
- Berlin (5%)
- Singapore (5%)
- Barcelona (5%)
- Tokyo (5%)
- Sydney (4%)
Londra și-a menținut poziția de top din 2014, potrivit raportului 2024 Decoding Global Talent, cel mai recent dintr-o serie care a început în urmă cu 10 ani.
Sondajul a arătat că 9% dintre respondenți ar fi dispuși să se mute la Londra.
Printre principalii factori care determină dominația orașului se numără: Limba engleză fiind limba principală, o rețea globală puternică în care o mare parte din talentele din oraș provin din alte țări, oportunități financiare abundente, un brand primitor și multicultural și accesul atât la Europa, cât și la SUA, potrivit raportului.
Singapore a fost cea mai bună destinație din Asia și s-a clasat pe locul 7. Insula-națiune a înregistrat cel mai mare aflux de talente din locații apropiate, precum Malaezia (30%), Thailanda (22%), Indonezia (19%), Filipine (14%) și Hong Kong (13%).
Dintre cei care doresc să se mute în Singapore, 74% au declarat că calitatea oportunităților de angajare din această țară i-a atras în insula-națiune.
Sondajul a constatat că 57% dintre respondenți au apreciat, de asemenea, calitatea vieții din Singapore, precum și veniturile, impozitele și costul vieții. Mai mult de jumătate, adică 55%, au declarat că siguranța, stabilitatea și securitatea au fost, de asemenea, un considerent care i-a determinat să aleagă Singapore ca principală destinație pentru muncă.
În acest an, nouă orașe din regiunea Asia-Pacific s-au clasat în primele 30 de orașe:
- Singapore (locul 7)
- Tokyo (locul 9)
- Sydney (locul 10)
- Melbourne (locul 14)
- Auckland (locul 16)
- Bangkok (17)
- Beijing (25)
- Kuala Lumpur (26)
- Osaka (30)
“Ideea că țările de origine pot beneficia de pe urma plecării talentelor ar putea părea contraintuitivă, întrucât, dintr-un anumit punct de vedere, ele se confruntă cu “exodul creierelor””, se arată în raport.
Cu toate acestea, acesta a citat un raport separat al Centrului pentru Dezvoltare Globală, care a constatat că există un “câștig de creiere” legat de faptul că “plecările pot promova diseminarea cunoștințelor și tehnologiilor în țările de origine și pot ajuta aceste țări să se conecteze mai ferm la creierul global agregat”.
În lumea de astăzi, angajarea de talente globale are multe de câștigat, atât pentru angajator, cât și pentru angajat.
“Alte țări pot fi o mare sursă de talente – angajatorii și națiunile care profită de această energie pozitivă din partea milioanelor de lucrători cu aspirații mobile vor obține un avantaj competitiv major”, potrivit Raportului Decoding Global Talent 2024.