Închide

Transparency: Ungaria este cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. România nu este departe

Avatar
Bani Negri Cash Bancnote Tuflă Plic 100 Lei Copyright Contactați Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Ungaria este percepută ca având cel mai ridicat nivel de corupție în sectorul public din UE, potrivit celui mai recent raport al Transparency International, citat de Politico.

Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Ungaria, Bulgaria și România sunt cu mult în spatele topului țărilor integre din UE, Danemarca fiind încoronată ca cea mai bine clasată (90), urmată de Finlanda (87) și Suedia (83), în clasament.

Danemarca și Finlanda, de asemenea,sunt  în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și respectării drepturilor omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „s-au implicat în conflicte prelungite”.

Luxemburg, Marea Britanie și Austria și-au văzut scorurile scăzând semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit scorul.

Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai scăzute rezultate din Europa de Est, iar invazia sa pe scară largă a Ucrainei din februarie anul trecut este o „reamintire puternică a amenințării pe care corupția și absența răspunderii guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală. ” conform unui comunicat de presă publicat odată cu raportul.

Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare (33), dar țara „a întreprins reforme importante și s-a îmbunătățit constant” de la începutul războiului.

Dar conflictul nu a pus capăt corupției din țară, așa cum arată recentul scandal care l-a forțat pe ministrul adjunct al apărării al Ucrainei să demisioneze – arătând că „mecanismele anticorupție ale țării îi trag până acum la răspundere pe oficialii publici”, se arată în raport.

Regatul Unit și Qatar sunt la niveluri minime istorice în ediția din acest an – deși pentru Doha raportul nu face o legătură directă cu așa-numitul scandal de corupție  Qatargate, care a zguduit Bruxelles-ul.

Indicele folosește datele sondajelor bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasa 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul lor perceput de corupție, pe o scară de la 0 – ceea ce înseamnă foarte mult corupt – la 100.

scroll to top