Transgaz vrea să cumpere o companie de inginerie și consultanță în industria de petrol și gaze


Autor:    -  
Conducte De Gaz
Sursa foto: SNTGN Transgaz SA.

Timp de citire: 3 minute

Consiliul de Administraţie al transportatorului naţional de gaze naturale Transgaz SA (TGN) a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pentru data de 9 aprilie, în vederea aprobării preluării unei participaţii de 51% din capitalul social al companiei Petrostar, specializată în inginerie tehnologică, proiectare şi consultanţă pentru industria extractivă de petrol şi gaze din România, pentru un preţ maxim de 4,52 mil. lei, transmite compania.

Potrivit convocatorului postat de Transgaz la BVB, subscrierea se poate face prin oricare dintre următoarele două opţiuni:

a) Subscrierea integrala de SNTGN Transgaz S.A. a acțiunilor emise de Petrostar pentru majorarea capitalului social cu valoarea de 4,52 mil. lei, respectiv de la valoarea actuală de 4,34 mil. lei până la valoarea de 8,86 mil. lei, prin emiterea unui număr de 57.217 acțiuni noi nominative, fiecare cu o valoare nominală de 79 lei/acțiune, numărul total de acțiuni al societății urmând sa fie de maxim 112.190 acțiuni;

b) Subscrierea de către SNTGN Transgaz S.A. a acțiunilor rămase nesubscrise și/sau neplătite după finalizarea etapei în care acțiunile nou emise sunt oferite către acționarii existenți în baza dreptului de preferință și achiziționarea de la acționarii existenți ai Petrostar S.A. la un preț de 79 lei/acțiune, a unui număr de acțiuni necesar pentru a deține o participație de 51% din capitalul social al Petrostar S.A.

“Achizitia acțiunilor de la acționarii existenți ai Petrostar se va efectua după expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferință al acționarilor existenți ai Petrostar S.A. și după expirarea dreptului de preempțiune conferit acționarilor prin statut cu privire la achiziția oricăror acțiuni pe care un alt acționar dorește să le vândă, în baza unor contracte autentificate de cesiune a acțiunilor condiționate de obținerea de către Transgaz a unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A”,

precizează compania.

Acționarii au solicitat Consiliului de Administrație o evaluare actualizată a firmei Petrostar prin metode multiple, care să includă nu doar randamentele companiilor Petrostar și Geopetrol din care Petrostar deține 99,5%, ci și valoarea fondului de comerț, a arhivei companiei și a activelor acesteia care sunt extrem de valoroase. Alte argumente ale acționarilor pentru o evaluare actualizată:

  • Valoarea de 1.780.000 de euro a companiei rezultată în urma unei eventuale majorări de capital, nu reflectă valoarea reală a societății;
  • Prețul de 79 lei/acțiune este vechi de peste 18 ani, fiind actualizat ultima oară în noiembrie 2006;
  • Nu sunt luate în considerare activele valoroase ale firmei precum clădirea PETROSTAR, situată lângă sediul Universității de Petrol și Gaze și la 40 de minute distanță de Aeroportul Otopeni, garajul situat în zona industrială a Ploieștiului și nici utilajele și echipamentele existente;
  • Riscul de insolvență la începutul anului 2024 era de doar 0,17%, compania fiind pe profit la sfârșitul anului 2023 și fără împrumuturi bancare.

Petrostar este deținută de cei aproximativ 360 de acționari, majoritatea foști sau actuali angajați ai companiei.

Unul dintre acționarii companiei este George-Nicolae Marussi (sub 4%), inginer chimist, absolvent al Universității Petrol-Gaze din Ploiești și membru USR, deputat în al doilea pentru acest partid și fost secretar general al partidului, înlocuit luna trecută de Ciprian Necula.

Compania are capital 100% românesc și a fost privatizată în anii 1990, prin metoda MEBO.

Ultimul proiect major la care a lucrat compania ploieșteană este creșterea capacității depozitului de gaze de la Depomureș, operat de Engie. Petrostar s-a ocupat de servicii de proiectare specifice.

Conform ultimelor date financiare publicate, în 2023, Petrostar a înregistrat o cifră de afaceri de 17 milioane lei și un profit de 167.000 lei.

Tot pe 9 aprilie, compania a convocat şi Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, pe ordinea de zi figurând, printre altele, aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al SNTGN Transgaz SA pe anul 2025 și a estimărilor pentru anii 2026-2027, precum și aprobarea revizuirii unor indicatori de performanță, financiari, cuprinși în Planul de administrare al SNTGN Transgaz SA în perioada 2021-2025, actualizat.

Transgaz şi-a dublat profitul net în 2024 la aproximativ 391 mil. lei, în timp ce veniturile au urcat cu 28% la 2,3 mld. lei în special ca urmare a creşterii tarifelor de transport, potrivit datelor din raportul trimestrial.

Compania are o capitalizare de 5,38 mld. lei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!