Închide

Trei sporturi cu veche tradiție olimpică ar putea să dispară din programul Jocurilor din 2028

Avatar
City dawn dusk night

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Boxul, halterele și pentatlonul modern sunt sporturile care ar putea să nu se mai regăsească în programul Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles, din 2028. Forurilor tutelare internaționale ale acestor sporturi li s-a acordat o perioadă de grație de aproximativ 18 luni, timp în care ar trebui să facă anumite reforme pentru a-și păstra statutul de sport olimpic, potrivit Associated Press.

Federațiile internaționale de box și haltere au fost numite drept ”copiii-problemă” de către președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), germanul Thomas Bach, care și-a exprimat de multă vreme îngrijorarea cu privire la managementul global al acestor sporturi și la problemele legate de corupție și dopaj.

În ce privește pentatlonul modern, CIO a transmis federației internaționale să elimine, pur și simplu, proba de sărituri ecvestre din programul concursului, fapt care a provocat o reacție de respingere din partea sportivilor și oficialilor din acest sport.

Incidentul de notorietate în care un antrenor german a lovit un cal în timpul probei desfășurate la Jocurile Olimpice de la Tokyo a subminat reputația nobilă a pentatlonului modern, în ciuda celor peste 100 de ani de istorie olimpică.

Toate cele trei sporturi au fost excluse de pe lista provizorie a celor 28 de discipline incluse în programul din 2028, care va fi supus aprobării membrilor CIO în luna februarie.

Lista sporturilor aprobate cuprinde skateboarding-ul, surfing-ul și escalada sportivă. Toate trei și-au făcut debutul olimpic cu succes la Tokyo și caută să își construiască o tradiție olimpică și în viitor, mai cu seamă că și CIO urmărește să atragă și să fidelizeze publicul mai tânăr.

Există și o importantă miză financiară: sporturile care sunt cuprinse în programul olimpic ar urma să primească felii semnificative din rețeta financiară a Jocurilor, care în prezent valorează cel puțin 15 milioane de dolari pentru fiecare sport.

Cele trei sporturi rămase pe dinafară pe lista provizorie dată publicității joi au încă o șansă de a prinde lista finală, la reuniunea anuală din 2023 a membrilor CIO, a spus Bach.

Federațiile de profil trebuie să demonstreze prin fapte concrete, prezentate Consiliului Executiv al CIO, că au făcut reforme durabile în ce privește guvernanța și cultura organizațională a sportului respectiv. La rândul său, pentatlonul modern trebuie să înlocuiască echitația cu o disciplină mai incluzivă, accesibilă tinerilor din întreaga lume, potrivit CIO.

Și fotbalul ar putea ieși de pe lista sporturilor olimpice

Fotbalul se află încă în programul Jocurilor de la Los Angeles, dar Thomas Bach a anunțat FIFA că eventualele sale planuri de a programa Cupa Mondială o dată la doi ani, în loc de o dată la patru ani, ca acum, ar aglomera calendarul competițional, iar turneul olimpic de fotbal ar intra în concurență tocmai cu edițiile Cupei Mondiale din anii olimpici.

Planul pentru Cupa Mondială desfășurată din doi în doi ani a fost întâmpinat cu rezistență în Europa și America de Sud, dar este susținut puternic de președintele FIFA, Gianni Infantino.

Bach a declarat că CIO nu a fost consultat încă în privința acestui plan, dar urmează să discute sâmbătă cu Infantino – și el membru ales al CIO – la o întâlnire online a liderilor sporturilor olimpice.

Sporturi noi care pot apărea la Los Angeles

Disciplinele sportive care ar putea să (re)apară în programul olimpic vor fi cunoscute pe deplin în 2023, când organizatorii americani își vor prezenta propunerile în fața CIO. Baseball-ul și softball-ul ar putea să se numere printre alegerile americanilor. Acestea au figurat și în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, alături de karate, pentru a-i atrage pe fanii japonezi.

La Paris, baseball-ul, softball-ul și karate nu au fost solicitate de organizatorii Jocurilor din 2024, care au solicitat, în schimb breakdance, skateboarding, surfing și escaladă sportivă.

scroll to top