Închide

Trendurile europene din piața imobiliară în pandemie: prețuri mai mari, tranzacții mai puține

Avatar
purchase, house, house purchase

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prețurile la locuințe de orice fel, de la case la apartamente, au explodat în ultimul an, atrăgând atenția asupra faptului că reprezintă o investiție fabuloasă. Asta nu înseamnă însă că oamenii s-au grăbit să facă o eventuală achiziție.

Cea mai recentă analiză Eurostat (Institutul European de Statistică) atrage atenția asupra trendurilor europene din piața imobiliară, iar pe 2020, acestea nu sunt deloc îmbucurătoare, potrivit playtech.ro. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, anul trecut a fost unul foarte prost pentru achiziția de locuințe, comparativ cu 2019.

Scăderea numărului de tranzacţii vine după o creştere în aproape toate statele membre, în 2019 comparativ cu 2018. Datele pentru România privind tranzacţiile imobiliare nu sunt disponibile.

Ca referință, în 2020, cel mai semnificativ declin al numărului de tranzacţii s-a înregistrat în Cipru (minus 23,3%), Slovenia (minus 17,5%), Belgia (minus 17,4%) şi Irlanda (minus 16,4%). Singurele creşteri s-au produs în Finlanda (7,7%), Olanda (10%) şi Danemarca (20,1%).

Dacă nu era evident, scăderea numărului de tranzacţii este cea mai recentă consecință a numărului mare de restricții impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, în special în trimestrul doi din 2020, când a fost suspendată temporar activitatea în sectorul imobiliar.

Ce s-a întâmplat cu prețul la locuințe

Aceeași analiză a celor de la Eurostat mai atrage atenția asupra unui aspect. Este vorba de creșterea prețurilor la locuințe, un detaliu vizibil și pe piața din România, indiferent de localitate.

Din 2010 și până în primul trimestru din 2021, media prețurilor la case și apartamente de pe teritoriul României a crescut cu 30,9%. În România, creșterea a fost de 10%, deși aceasta fluctuează destul de mult dintr-o regiune a țării în alta. Ca referință, în centre economice precum București, Cluj sau Timișoara, creșterea a fost mult mai mare în ultimul deceniu, comparativ cu orașe mai mici care se confruntă cu un exod al populației, atât spre Occident, cât și spre orașele menționate mai sus.

scroll to top