Închide

Trenurile cu hidrogen mai așteaptă: ARF a anulat licitația, din cauza lipsei ofertelor

Avatar
Close up shot of an empty railroad

Fotografie de Vitali Adutskevich pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Procedura privind achiziția de 12 rame electrice pe bază de pile de combustie cu hidrogen, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost anulată automat în sistemul de achiziții publice, SICAP, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă, se anunță într-un comunicat de presă al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Potrivit legislației în materia achizițiilor publice, ARF va analiza soluțiile pentru reluarea procedurii întru-un termen cât mai scurt, în vederea încadrării în jaloanele PNRR și menținerea fondurilor alocate sistemului feroviar, mai arată instituția citată.

ARF mai transmite că, înainte de lansarea unei noi licitații va derula consultări de piață cu potențialii producători, pentru a rezolva problemele semnalate la procedura anulată.

Trebuie menționat că o astfel de consultare a pieței a fost organizată și anterior licitației anulate acum, iar absența unor oferte depuse dă de înțeles că potențialii ofertanți nu au fost mulțumiți de răspunsurile primite din partea ARF la diversele întrebări pe care le-au avut în timpul procesului de consultare.

Procedura presupune achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, dar și serviciile de mentenanță și reparații necesare funcționării acestora timp de 15 ani, precum și serviciile de alimentare cu hidrogen.

De asemenea, procedura prevede și posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani, prin act adițional.

Investiția urmează să fie finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Trenurile ar urma să circule doar pe linii neelectrificate, de scurt și mediu parcurs, pe trase cum ar fi București Nord – Aeroportul ”Henri Coandă” Otopeni, București – Pitești – Craiova sau București – Târgoviște.

scroll to top