Închide

Tripadvisor: 7 din 10 cele mai sustenabile plaje din lume sunt în Europa. Unde se află acestea?

Avatar
cyprus, mediterranean, beach

Fotografie de KRiPPS_medien pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

De la ape calme, potrivite pentru familii, la destinații de top pentru petreceri, călătorii au recomandat aceste plaje pentru eforturile lor de sustenabilitate, potrivit Euronews.

Mai mult de jumătate dintre utilizatorii Tripadvisor spun că pentru ei este important să ajute mediul înconjurător, iar sustenabilitatea contează din ce în ce mai mult în alegerea călătorilor în ceea ce privește destinația.

Când vine vorba de plaje, acest lucru înseamnă ape limpezi, nisip curat și inițiative ecologice.

În fiecare an, Tripadvisor publică un clasament al celor mai bune plaje din lume, iar destinațiile europene vor fi în fruntea listei în 2024. Pentru prima dată, clasamentul din acest an include, de asemenea, o categorie pentru cele mai sustenabile plaje.

Compania BeCause, specializată în sustenabilitate în domeniul călătoriilor, a furnizat date de la plajele cărora li s-a acordat prestigiosul Steag Albastru – care le marchează ca fiind curate și sigure – între mai 2023 și aprilie 2024. Aceste date au fost combinate cu recenzii pozitive care au făcut referire la termeni precum “ecologic”, “ecoturism” și “apă curată” pe o perioadă de 12 luni.

În timp ce plajele europene ocupă șapte dintre primele 10 locuri, iată câteva dintre destinațiile care au intrat pe listă.

Plaja Sandbanks, Marea Britanie: Planificați o excursie de o zi în familie

Acest loc britanic a ocupat primul loc pe lista Tripadvisor a celor mai durabile plaje. Și-a menținut distincția Steagul Albastru timp de peste 30 de ani – mai mult decât orice altă plajă din țară.

Înainte de Brexit, a fost, de asemenea, una dintre puținele zone din Marea Britanie lăudate de Comisia Europeană pentru standardele sale ridicate de curățenie. Comentariile vizitatorilor o descriu ca fiind “curată și ordonată” și “nisipoasă, curată și frumoasă”. Cu o echipă de voluntari care se ocupă de strângerea gunoiului menajer și care păstrează această coastă curată de gunoaie, nu este surprinzător că acest lucru este adesea menționat.

Nisipurile aurii moi și curate sunt perfecte pentru ca cei mici să construiască castele de nisip, fără a fi nevoiți să se îngrijoreze că trebuie să dezgroape gunoaie. Există chiar și o zonă de joacă pentru copii chiar în spatele plajei.

Sandbanks oferă, de asemenea, priveliști uimitoare de la Studland și Old Harry Rocks – într-o zi senină s-ar putea chiar să puteți zări Insula Wight.

Cum să ajungeți la Sandbanks Beach

Sandbanks Beach este o mică peninsulă care traversează gura portului Poole Harbour. Dacă călătoriți din Londra, este nevoie de aproximativ patru ore cu trenul pentru a ajunge la această porțiune a coastei de sud a Regatului Unit.

Dacă doriți să ajungeți la plajă într-un mod sustenabil, mai multe rute de autobuz fac legătura cu nodurile locale din Poole și Bournemouth. În timpul verii, un serviciu de feribot traversează portul Poole Harbour dinspre Studland și Swanage, oferind o modalitate pitorească de a ajunge la plajă.

Care este cel mai bun moment pentru a vizita Sandbanks Beach

Peisajele naturale frumoase fac din Sandbanks o alegere bună pe tot parcursul anului. Este populară vara, așa că așteptați-vă la o aglomerație mai mare, dar există încă suficient spațiu pentru a vă întinde pătura și a vă bucura de soare.

Dar Tripadvisor notează, de asemenea, că vizitatorii adoră să viziteze această plajă și într-o zi rece. Plimbați-vă pe lungimea ei pentru a admira cele mai bune priveliști de pe coasta de sud a Marii Britanii sau priviți cu uimire proprietățile incredibile de pe malul mării.

Plaja Galissas, Grecia: Planificați o excursie de snorkelling în aceste ape calde și puțin adânci

Acest golf adăpostit de pe coasta de vest a insulei Syros, Grecia, a ocupat locul cinci pe lista Tripadvisor.

Amplasat într-un golfuleț între stânci înalte, este un loc minunat pentru snorkelling, cu ape calme și puțin adânci, despre care călătorii spun că vă permit să stați doar până la brâu la mare distanță.

Vizitatorii menționează apele sale curate și limpezi, precum și accesibilitatea bună pentru persoanele cu dizabilități.

După ce ați înotat și v-ați relaxat pe plajă, mergeți în sat pentru a găsi arome unice la tavernele locale. Prindeți priveliștea magnifică de la capela Agia Pakou sau vizitați ruinele antice ale orașului Galissas.

Cum să ajungeți la plaja Galissas

Un autobuz direct leagă plaja Galissas de capitala Syros, Ermoupoli, unde există și un aeroport, dacă veniți din străinătate. Călătoria durează între 20 și 30 de minute, iar autobuzul oprește la doar câteva minute de mers pe jos de plajă.

Plaja Nissi, Cipru: Planificați o excursie cu vibrații de petrecere și nisip alb și pudrat

Plaja Nissi este o întindere populară de nisip din stațiunea Ayia Napa, Cipru. Are o lungime de 500 de metri și a primit un steag albastru pentru curățenia sa. Își trage numele de la mica insuliță Nissi, care se află în apropiere și la care se poate ajunge ușor pe jos prin apele puțin adânci.

Plaja este cunoscută ca fiind una dintre cele mai pitorești din Cipru. Capătul său estic este liniștit și relaxant, în contrast cu capătul vestic, care este renumit pentru viața de noapte. Barul de pe plaja Nissi Bay este un centru de muzică și petreceri, creând un program vibrant de activități în timpul lunilor de vârf.

Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni sustenabile și puțin mai pline de viață, atunci aceasta ar putea fi alegerea potrivită pentru dumneavoastră.

Cum să ajungeți la Nissi Beach

Aeroportul Larnaca se află la aproximativ 35 de kilometri de plaja Nissi și este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge acolo cu autobuzul.

Dacă vizitați Ayia Napa, atunci puteți lua un autobuz direct spre nisipurile sale aurii, cu servicii care circulă cam la fiecare 20 de minute.

Ce alte plaje europene au intrat în top 10?

Șapte dintre primele 10 cele mai durabile plaje din top 10 se află în Europa, în Marea Britanie, Grecia, Cipru, Malta și Spania.

Pe locul trei se află Saundersfoot Beach din Țara Galilor, Mellieha din Malta pe locul șapte, urmată de Myrtos Beach din Grecia și Playa Blanca din Lanzarote, Spania.

În afara Europei, Radhanagar Beach din India, Corniche Beach din Emiratele Arabe Unite și Camp’s Bay Beach din Africa de Sud au intrat, de asemenea, în topul Tripadvisor al celor mai durabile 10 plaje.

scroll to top