Închide

Trompeta lui Orbán consideră scandalos că Ucraina a inclus OTP Bank pe lista sponsorilor războiului

Avatar
Otp Bank Putin Ceo

Sándor Csányi, CEO OTP Bank, și amicul său, Vladimir Putin. Foto: https://hungarytoday.hu/

Timp de citire: 3 minute
Este scandalos că Ucraina a pus OTP, care nu încalcă nicio lege, pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului, iar până când acest lucru nu va fi retras, guvernul ungar va negocia “foarte anevoios” despre sancţiuni care cer noi sacrificii – a declarat vineri, la Stockholm, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, considerat mâna dreaptă a politicii revizioniste promovate de Viktor Orban și guvernul său de la Budapesta.

Potrivit comunicatului emis de ministerul afacerilor externe şi comerţului exterior citat de MTI, ministrul a declarat în pauza reuniunii informale a miniştrilor de externe ai UE: este revoltător faptul că, în timp ce Ungaria participă la programul prin care blocul comunitar sprijină Ucraina lunar cu un miliard şi jumătate de euro, agenţia naţională anticorupţie din Ucraina a trecut recent grupul OTP pe lista de “sponsori internaţionali ai războiului” pentru că este prezent în continuare în Rusia.

Szijjártó: “Este stupefiant, este revoltător, este scandalos”

“OTP este cea mai mare bancă a Ungariei. OTP nu a încălcat nicio lege internaţională. Operaţiunile OTP respectă pe deplin toate exigenţele standardele şi toate legile. Faţă de această situaţie, includerea băncii pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului din Ucraina este inacceptabilă şi scandaloasă” – a declarat ministrul de Externe ungar.

“Prin urmare, am spus clar astăzi că vom participa foarte anevoios în orice negocieri privind cel de-al unsprezecelea pachet de sancţiuni, vom negocia foarte greu măsuri economice restrictive care vor cere noi sacrificii, atâta timp cât OTP se va afla pe această listă ucraineană” – a spus el.

“Este inacceptabil, repet, scandalos, şi solicităm ucrainenilor să elimine OTP de pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului” – a adăugat el.

Szijjártó a abordat şi subiectul crizei alimentare cauzată de război şi a subliniat că statele din Europa Centrală au deschis aşa-numite rute ale solidarităţii pentru cerealele ucrainene destinate aprovizionării ţărilor africane şi din Orientul Mijlociu.

“Totuşi, o parte semnificativă din aceste cereale a rămas în Europa Centrală, unde provoacă probleme fără precedent fermierilor şi ţăranilor” – a declarat el.

“Comisia Europeană are obligaţia clară de a acţiona în această situaţie pentru ca cerealele ucrainene blocate în Europa Centrală să ajungă cât mai curând posibil în Africa şi în Orientul Mijlociu” – a adăugat el.

După cum a subliniat, acest lucru ar fi necesar pe de o parte pentru a sprijini fermierii locali, iar pe de altă parte pentru a asigura traiul populaţiilor din Africa şi din Orientul Mijlociu.

OTP Bank, pe lista sponsorilor războiului

Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NAZK) a inclus joia trecută cea mai mare bancă din Ungaria și din Europa Centrală și de Est, OTP Bank, pe lista susținătorilor internaționali ai războiului de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva țării vecine.

Agenția ucraineană și-a justificat decizia prin faptul că instituția financiară continuă să funcționeze în Rusia și să respecte legile care guvernează activitățile de creditare, așa cum au fost acestea modificate după 24 februarie 2022, potrivit cărora rușii pot finanța așa-numitele republici populare din Luhansk și Donețk.

Ucrainenii mai spun că OTP Bank se numără printre cele mai mari 50 de bănci din Rusia, deservind peste 2,2 milioane de clienți din 1.850 de localități din Rusia. Toate acestea evidențiază rolul său în economia rusă, care, confruntată cu sancțiunile occidentale, încearcă să le evite.

Deși nu se numără printre marile bănci rusești în ceea ce privește valoarea activelor, OTP Bank este printre liderii de piață pe anumite segmente și nișe. Astfel, maghiarii ocupă locul secund pe piața creditării prin POS (acordarea de împrumuturi la punctele de vânzare a bunurilor), cu o cotă de piață de 15,3%. De asemenea, OTP Bank se situează pe locul opt pe piața cardurilor de credit din Rusia.

Cea mai evidentă metodă de sprijin a economiei ruse din partea băncii maghiare este plata unei sume ”colosale” din profiturile sale la bugetul de stat al țării agresoare, Rusia, mai precizează NAZK în comunicatul citat.

Conform raportărilor OTP Group pentru 2021, profitul net al subsidiare sale ruse s-a ridicat la 37,6 miliarde de forinți (peste 100 de milioane de euro), adică 7,6% din profitul total al grupului.

Autoritățile de la Kiev mai învinuiesc instituția financiară maghiară pentru faptul că a acordat condiții preferențiale de creditare cetățenilor ruși angrenați în activități militare, inclusiv prin posibilitatea de a-și amâna plata ratelor.

Potrivit comunicatului, OTP Bank este a 24-a instituție pe care NAZK a inclus-o pe lista ”susținătorilor internaționali ai războiului”.

OTP Bank are activități în șapte state din Europa Centrală și de Est, pe lângă Ungaria, respectiv în Rusia, Ucraina, Croația, Slovenia, Slovacia, Muntenegru și România.

scroll to top