Închide

Un producător clujean de lactate lansează înghețata premium și deschide cinci magazine noi

Avatar
Magazin Bonas

Foto: Bonas

Timp de citire: 2 minute

Producătorul de lactate și brânzeturi Bonas din Cluj a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de aproape 10% anul trecut. Compania clujeană a lansat linia de producție de înghețată premium și a deschis trei noi magazine în județ. Anul acesta, compania are în plan deschiderea a cinci noi unități, dintre care trei în București și două acasă, în Cluj.

Bonas, cu o rețea de 20 de magazine deschise în Cluj, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 13,9 milioane de lei, în creștere cu 9,8% și un profit net de puțin peste 170.000 de lei, în scădere de la circa 490.000 de lei, potrivit raportului financiar publicat.

Cea mai mare cotă din vânzări, de 68%, a fost realizată prin rețeaua de magazine proprii, urmată de vânzările din hipermarketuri (16%) și cele deținute de micii retaileri (9%). Aproximativ 7% îl reprezintă diverși distribuitori, HoReCa și câteva instituții publice, precum spitale, grădinițe și școli.

„Deşi anul 2021 a fost caracterizat printr-o creştere semnificativǎ a preţurilor la energie, societatea a reuşit sǎ ȋnglobeze profitabil variațiile negative induse de creşterea preţului la energie ȋn prețul său final în condițiile menținerii cifrei de afaceri şi sǎ creeze astfel premisele creşterii semnificative a marjei de profit ȋn anul 2022”, se arată în raportul publicat.

Anul trecut, Bonas a finalizat investiția într-o nouă linie de înghețată pentru segmentul premium, produsă din lapte, pe baza propriilor rețete, cu o capacitate de 1.000 de kilograme pe zi.

Din producția realizată anul trecut, produsele proaspete au avut o pondere de 80%, brânzeturile au reprezentat 18%, iar înghețata, 2%. Planul pentru acest an este de a mări ponderea segmentului de brânzeturi maturate și a celui de înghețată.

Magazine noi și un depozit frigorific

În 2021, Bonas a deschis trei magazine noi în județul Cluj și a început investițiile pentru deschiderea a trei magazine în București și încă două în județul Cluj. Compania are 79 de angajați, cu 9 mai mulți decât în 2020.

Bonas se va concentra anul acesta pe dezvoltarea rețelei proprii de magazine, în paralel cu demararea investițiilor pe segmentul logistic și al măririi capacității de producție. Compania vrea să investească într-un nou depozit frigorific, pentru eficientizarea distribuției produselor și să modernizeze activitatea de producție.

Cine este Bonas?

Afacerea Bonas a fost începută în ani `90 de frații Vasile si Emil Naș, alături de cumnatul lor Petru Brad. Firma s-a ridicat încet, prin colectarea laptelui vacilor de pe plaiurile ardelene, crescute de fermieri cu tradiție. Compania a pornit ca atelier de prelucrare a laptelui, care procesa 200-400 de litri de lapte pe zi și oferea spre vânzare un prim derivat din laptele de vacă, telemeaua.

Producția laptelui de consum a început după implementarea primei linii de pasteurizare a laptelui. Compania pune în mișcare zilnic 15.000 de litri de lapte, pe care îl colectează, prelucrează, ambalează și distribuie în regie proprie.

scroll to top