Tuk-tuk cu îmbunătățiri | Prăbușirea economiei din Sri Lanka va schimba din temelii tradiționalul mijloc de transport

, ,
Autor:    -  
1509px Tuk Tuk Sri Lanka
Tuk-tuk în Polonnaruwa, Sri Lanka. Sursa foto: Bernard Gagnon, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6844341.

Timp de citire: 3 minute

În următorii cinci ani, autoritățile din Sri Lanka vor derula un mega-proiect ”verde”, în cadrul căruia intenționează să transforme 500.000 de ”tuk-tuk”-uri în așa fel încât să le modifice modul de propulsie, prin înlăturarea motoarelor care funcționează cu combustibili fosili și dotarea lor cu motoare electrice, potrivit unui anunț al Ministerului Transporturilor și Drumurilor, al Ministerul Energiei și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), citat de publicația de specialitate Electrive.com.

Cu sprijinul major al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, guvernul de la Colombo intenționează să transforme popularele tricicluri cunoscute drept ”tuk-tuk”-uri, planul de electrificare a unei jumătăți de milion de vehicule urmând să se desfășoare în trei etape.

Întâi, proiectul va avea o așa-numită ”fază de incubație”, în care urmează să fie electrificate doar 200 de tuk-tuk-uri, după care va urma o ”fază demonstrativă”, în care numărul și răspândirea lor pe teritoriul țării insulare va crește. În cele din urmă, a treia fază este intitulată ”faza de accelerare”, în care restul vehiculelor urmează să fie electrificate. Costurile conversiei în timpul fazei de incubație vor fi acoperite de UNDP.

Principalul grup-țintă al proiectului este mulțimea de utilizatori srilankezi al căror unic mijloc de existență este tuk-tuk-ul, precum și femeile și persoanelor cu dizabilități, pentru care este cel mai simplu și ușor de utilizat mijloc de transport.

Nu toate tuk-tuk-urile sunt eligibile pentru electrificare: acestea nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani și trebuie să fie dotate cu motoare în patru timpi pe benzină.

Inițiatorii proiectului speră că acesta va putea să sprijine revigorarea activităților economice la nivel micro și în sectorul informal, în beneficiul economiei locale, sever lovită de o criză economică pricinuită, printre altele, de prăbușirea monedei.

În prezent, în Sri Lanka circulă aproximativ 1,2 milioane de tuk-tuk-uri, acestea nefiind produse pe plan intern, ci importate din India vecină, în marea lor majoritate. Din 2022, însă, importurile de vehicule a scăzut practic la zero, după ce guvernul a decis să le interzică, din cauza crizei valutare. Mai mult, și benzina cu care tuk-tuk-urile funcționează a fost pusă pe lista produselor cu interdicție de import, așa încât aproape 500.000 de șoferi de tuk-tuk, dependenți de folosirea sa pentru a-și câștiga existența, au rămas anul trecut fără vreo sursă de venituri.

”Acest proiect pilot va servi drept platformă pentru lansarea vehiculelor electrice cu trei roți în țara noastră. De ele nu vor beneficia doar oamenii la nivel individual, ci vor contribui și la lansarea procesului de redresare economică a țării”, a declarat ministrul Transporturilor și Drumurilor, Bandula Gunawardena.

Reprezentantul rezident al UNDP în Sri Lanka, Azusa Kubota, a adăugat:

”Prin acest proiect pilot, UNDP va sprijini guvernul să pună în practică un sistem viabil care va putea fi extins ulterior, acordând prioritate pentru grupurile marginalizate, inclusiv pentru femei și pentru persoanele cu dizabilități. În același timp, proiectul va menține în centrul activității egalitatea și echitatea, ca principii de bază ale funcționării noastre. De asemenea, este important să menționăm că identificarea adoptării unor modele de mobilitate sustenabilă a venit ca o necesitate a traversării acestei uriașe crize socio-economice din insulă, printr-un proces de redresare ecologică și atentă cu nevoile oamenilor și naturii.”

Tuk-tuk-ul, omniprezent în întreaga Asie de Sud-Est

Triciclul, cunoscut îndeosebi sub numele de tuk-tuk, este versiunea motorizată a tradiționalei ricșe, vehiculul istoric al celei mai mari părți din jumătatea sudică a Asiei. După modelul ricșei-tricicletă, tuk-tuk-ul are trei roți, ceea ce îi asigură o suficientă stabilitate. Este cunoscut sub diverse alte denumiri în diferitele țări în care se găsește – ricșă cu motor, baby taxi, mototaxi, porumbel, jonnybee, bajaj, chand gari, lapa, tuk-tuk, tum-tum, Keke-napep, Maruwa, pragya, bao-bao sau tukxi.

Popularitatea triciclurilor în țările cu climat tropical sau subtropical se datorează, cel mai probabil, faptului că sunt vehicule motorizate incomplet închise, ceea ce face călătoria puțin mai plăcută și, oricum, mai ventilată. În plus, sunt relativ ieftine de deținut și de exploatat. Cel mai comun tip de triciclu este alcătuit dintr-o caroserie minimalistă din tablă sau doar un cadru metalic deschis, sprijinit pe trei roți, acoperit cu o bucată de pânză și cu perdele laterale rabatabile. Este condus dintr-o cabină mică în care stă ”șoferul”, care controlează direcția de mers cu un ghidon simplu.

Cel mai mare producător de tricicluri din lume este compania indiană Bajaj Auto, care a deținut cvasi-monopolul importurilor srilankeze de tuk-tuk-uri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!