Închide

Turcia vrea să livreze Europei gaze din Caspica. Parteneriat energetic turco-azero-turkmen

Avatar
Bayrak

Foto: Yeni Cag

Timp de citire: 3 minute

Ministrul de Externe turc și-a exprimat disponibilitatea țării sale de a livra gaze din Turkmenistan către Turcia și Europa. „Suntem gata să facem tot ce depinde de noi pentru a livra gaze din Turkmenistan în Turcia și mai departe în Europa”, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, omologului său turc, Rashid Meredov, la o conferință de presă comună în cadrul unei reuniuni trilaterale din Ankara, potrivit agenției Turkmenportal, citată de Caspian News.

La rândul său, Meredov a spus că „putem implementa proiecte comune în domeniul energiei, transporturilor, tehnologiilor înalte și alte domenii. Turkmenistan, la rândul său, va pregăti un plan și programe relevante și le va oferi prietenilor turci. ”

Ministrul turkmen a adăugat că, în ciuda pandemiei de coronavirus, cifra de afaceri comercială dintre Turkmenistan și Turcia s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde de dolari în 2020.

În cadrul ședinței, cei doi miniștri au semnat un acord de cooperare pentru 2021 și 2022 și au subliniat, de asemenea, importanța consolidării relațiilor bilaterale în cadrul structurilor regionale și internaționale.

Miniștrii de externe ai Azerbaidjanului, Turciei și Turkmenistanului au semnat o declarație comună după întâlnirea din capitala Turciei, fiind de acord să „sprijine dezvoltarea în continuare a cooperării prin consolidarea cooperării economico-comerciale, utilizând potențialul existent pentru promovarea investițiilor și a comerțului precum și desfășurarea de proiecte și programe comune în domeniile vamale, energetice, de transport, telecomunicații, industrie, agricultură, știință, educație, cultură, turism și mediu. ”

De asemenea, s-a referit la potențialul de tranzit al acestor țări și la realizarea de noi proiecte de tranzit, inclusiv Coridorul de transport trans caspic „Est-Vest”, proiectul feroviar Baku-Tbilisi-Kars (BTK) ca parte a Drumului modern al mătăsii din facilitarea transportului competitiv între Asia și Europa și, de asemenea, a salutat intrarea în vigoare a Acordului de cooperare privind tranzitul și transportul Lapis Lazuli.

Declarația a subliniat, de asemenea, importanța funcționării eficiente a transportului maritim între porturile Turkmenbashi din Turkmenistan și Alat din Azerbaidjan în acest sens.

Părțile au salutat, de asemenea, semnarea unui memorandum între Azerbaidjan și Turkmenistan pentru explorarea și dezvoltarea comună a câmpului de petrol și gaze offshore Dostlug în Marea Caspică, și-au exprimat disponibilitatea de a implementa proiecte comune pentru livrarea de resurse energetice către Turcia și restul Europa.

În cadrul reuniunii trilaterale, ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov a declarat că explorarea și dezvoltarea comună a hidrocarburilor în câmpul Dostlug vor oferi o contribuție pozitivă la securitatea energetică a Turciei și a altor țări europene.

Pe 23 februarie, parlamentul azer a ratificat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea câmpului Dostlug („Prietenia” în turcă), care a fost semnat pe 21 ianuarie în timpul unei reuniuni interguvernamentale la Ashgabat de către miniștrii de externe ai celor două țări. Conform documentului, resursele de hidrocarburi din câmp vor fi distribuite între Turkmenistan la 70% și Azerbaidjan la 30%.

Transportul resurselor câmpului Dostlug către piața internațională va fi implementat cu utilizarea sistemelor de tranzit de transport existente din Azerbaidjan pe baza competitivității și în conformitate cu normele și practicile industriei internaționale a petrolului și gazelor.

Câmpul, denumit anterior Kapaz de Azerbaidjan și Serdar de Turkmenistan, fusese descoperit de Azerbaidjan în 1959 și un foraj de explorare a început în 1986. După prăbușirea Uniunii Sovietice, cele două țări erau în contradicție cu proprietatea câmpului submarin. iar zona a rămas neamenajată ani de zile.

În 1997, Turkmenistanul a anunțat licitații pentru dezvoltarea câmpului Kapaz din Marea Caspică, pe care țara îl susține ca fiind al său, în timp ce Compania de Stat a Petrolului din Republica Azerbaidjan (SOCAR) a declarat într-o declarație oficială că câmpul Kapaz este situat în Apele Azerbaidiene, adăugând că Turkmenistanul nu are nicio bază legală pentru a oferi o astfel de ofertă.

Conform acordului încheiat între Baku și Așgabat în 2008, părțile au convenit să suspende orice activitate de explorare pe teren până când toate problemele care implică acest domeniu sunt soluționate.

Se estimează că zona situată în mijlocul zonelor aparținând Azerbaidjanului și Turkmenistanului găzduiește rezerve de 100 miliarde de metri cubi (peste 3,5 trilioane de metri cubi) de gaze naturale și 60 de milioane de tone de petrol.

scroll to top