Închide

Turismul din Maui, un pilon economic al insulei, stârnește furie printre unii localnici din Hawaii

Avatar
hawaii, coast, beach

Fotografie de Designtek pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Priveliștea incongruentă a turiștilor care se bucură de plajele tropicale din Maui, în timp ce echipele de căutare și salvare cercetează ruinele clădirilor și apele în căutarea victimelor celui mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol, i-a indignat pe unii locuitori, potrivit Reuters.

Aceștia s-au descărcat pe rețelele de socializare, postând videoclipuri cu turiști care se bucură de activități de vacanță, cum ar fi snorkelingul, în timp ce numărul morților din orașul istoric Lahaina, stațiune turistică, trece de 100 și crește în fiecare zi.

“Comunitatea noastră are nevoie de timp pentru a se vindeca, a plânge și a se reface”, a declarat actorul hawaiian Jason Momoa pe Instagram, îndemnând turiștii să își anuleze călătoriile.

Autoritățile și întreprinderile au salutat fluxul de călători, spunând că acesta va diminua lovitura pentru economia insulei, care se bazează în mare măsură pe turism. Această industrie este “motorul economic” al Maui, generând 80% din bogăția sa, potrivit consiliului de dezvoltare economică a insulei.

În timp ce Maui se lansează într-o recuperare lungă și dureroasă în urma incendiilor, oficialii se luptă cu modul în care să echilibreze nevoile imediate ale rezidenților în materie de locuințe și resurse cu sănătatea financiară pe termen lung a insulei.

Guvernatorul din Hawaii, Josh Green, a reamintit, în cadrul unei conferințe de presă din weekend, cum pandemia COVID-19 a forțat în mod similar statul să cântărească riscurile de a permite turiștilor să intre în timpul unei crize de sănătate publică în comparație cu prejudiciul pe care economia Hawaii-ului l-ar suferi dacă le-ar interzice accesul.

“Toți oamenii noștri vor trebui să supraviețuiască, iar noi nu ne putem permite să nu avem locuri de muncă sau un viitor pentru copiii noștri”, a declarat Green. “Atunci când restricționați orice călătorie într-o regiune, îi devastați cu adevărat pe proprii săi locuitori locali în multe feluri, mai mult decât oricine altcineva”.

Turismul a fost afectat în săptămâna de când incendiul a devastat Lahaina, o destinație populară de vacanță care găzduia, de asemenea, situri istorice semnificative pentru locuitorii din Hawaii.

Numărul de pasageri ai companiilor aeriene către Maui a scăzut duminică cu aproape 81% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Departamentului pentru afaceri, dezvoltare economică și turism din Hawaii.

În 2022, 2,9 milioane de turiști au vizitat Maui, care are o populație de 165.000 de locuitori pe tot parcursul anului, potrivit celor mai recente cifre ale Biroului de recensământ al SUA. Departamentul de turism al statului a raportat în februarie că vizitatorii au cheltuit 5,69 miliarde de dolari în Maui, în 2022.

Autoritatea pentru turism din Hawaii le cere acum vizitatorilor să evite toate călătoriile neesențiale în West Maui, partea insulei afectată de incendii, astfel încât resursele să poată fi folosite pentru a ajuta localnicii să se recupereze.

“Este probabil că o mare parte dintre persoanele care sunt afectate, care au pierdut membri ai familiilor, care și-au pierdut casele, este probabil că mulți dintre ei au fost angajați de industria vizitatorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al autorității pentru turism, Ilihia Gionson.

Hotelurile din West Maui au încetat temporar să mai accepte rezervări. Multe dintre ele își cazează angajații și se pregătesc să găzduiască persoanele evacuate și primii respondenți care lucrează la recuperarea dezastrului, potrivit autorității pentru turism.

Agenția a îndemnat vizitatorii din zonele din Maui care nu au ars – cum ar fi Kahului, Wailuku, Kihei, Wailea și Makena – să contacteze unitățile de cazare și să se asigure că pot fi în continuare găzduiți.

“Maui nu este închis”, a declarat primarul comitatului Maui, Richard Bissen, la conferința de presă din weekend alături de guvernator. “Mulți dintre locuitorii noștri trăiesc din turism”.

Contactat telefonic marți, Four Seasons Resort at Wailea Beach din sudul Maui a declarat că toate operațiunile hoteliere au funcționat normal, dar că îi încurajează pe turiștii cu rezervări pentru luna august să își amâne călătoriile până când restul insulei își va reveni mai bine.

Gradul de ocupare la hotelul de cinci stele a scăzut “dramatic” de la incendiu, a declarat un operator de la recepție.

Operatorul hotelier Hilton Worldwide Holdings, care deține 23 de hoteluri în Hawaii, a declarat că renunță la penalitățile de anulare pentru cei care călătoresc spre, dinspre sau prin toate insulele Hawaii până la 31 august.

Jack Richards, directorul general al companiei de turism Pleasant Holidays, cu sediul în Los Angeles, s-a străduit să evacueze peste 400 de clienți care se aflau în Maui în timpul incendiilor. Liniile telefonice moarte și conexiunile de internet pierdute au îngreunat eforturile, a spus el.

Majoritatea turiștilor au fost în cele din urmă relocați în alte insule hawaiiene. Alți 1.400 de clienți care aveau planuri de călătorie în august pentru Maui trebuie să fie rerezervate, a spus el.

Operatorii de turism care au continuat să ofere servicii în vestul Maui sau în jurul acestuia după incendii s-au confruntat cu o avalanșă de critici.

O companie care a organizat vineri o excursie caritabilă de snorkeling la 11 mile (18 km) de Lahaina a emis ulterior scuze și a declarat că își suspendă operațiunile pentru moment.

scroll to top