Închide

Turiști, Algarve, golf, avocado… Ce criză majoră se ascunde în spatele soarelui portughez?

Avatar
tree, dead, beach

Fotografie de ddzphoto pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

În cea mai vestică țară din Europa continentală, apa este din ce în ce mai puțină. Cu toate acestea, politicienii portughezi continuă să se concentreze pe activitățile economice care consumă cantități deosebit de mari de apă, spun activiștii, citați de Deutsche Welle.

Aproximativ 30% din apa de la robinet din Portugalia se infiltrează în pământ nefolosită, deoarece rețelele de alimentare nu sunt modernizate. În plus, aproximativ 80% din rezervele de apă ale țării – mult prea mult, potrivit experților – sunt consumate de agricultură, în timp ce aproape 10% din apa potabilă valoroasă este vărsată pe peluzele terenurilor de golf pentru a mulțumi turiștii.

Utilizarea prodigioasă a apei în Portugalia reprezintă un lux pur și simplu, având în vedere că 89% din suprafața țării este uscată, iar aproximativ 40% din aceasta este afectată în prezent de secetă severă. Dar nimeni nu pare să fie cu adevărat îngrijorat de lipsa apei din țară.

“Există o secetă și se va înrăutăți”,

spune Joaquim Pocas Martins, expert în gestionarea apei la Universitatea din Porto.

“Dar pentru că avem o aprovizionare bună cu apă și apa curge constant din toate robinetele, cetățenii nu sunt cu adevărat conștienți de acest lucru”,

a declarat el pentru DW.

Nici politicienii, se pare, nu sunt, notează Francisco Ferreira, profesor asociat la Universitatea NOVA din Lisabona, într-un interviu pentru DW.

“Ar fi trebuit să avem de mult timp un plan național pentru apă pentru a folosi această resursă valoroasă în mod durabil. Dar nu există unul. De aceea, în crize ca aceasta, există doar un activism mai degrabă inutil.”

O crimă ecologică

Experții sunt de acord că agricultura industrială a Portugaliei este principalul vinovat, deoarece se bazează pe culturi nepotrivite și folosește prea multă apă din cauza metodelor de irigare învechite.
Inginerul de mediu Catarina Rodrigues explică acest lucru citând problemele rezultate dintr-o plantație de avocado de 600 de hectare (1.482 de acri) care este planificată în prezent în regiunea Algarve din sudul Portugaliei.

“Avocado are nevoie de o cantitate extrem de mare de apă, care este deja deficitară în această regiune. Aceasta este o crimă ecologică”,

a declarat pentru DW activistul care lucrează pentru organizația non-profit Quercus. Cultivarea de avocado este mare consumatoare de apă – pentru un kilogram de fructe, sunt necesari 1.000 de litri de apă.

Cu toate acestea, Ministerul portughez al Agriculturii susține cu entuziasm proiectul și a permis tot mai multe plantații, în special în sudul țării, unde apa este insuficientă. Acolo se cultivă acum avocado și fructe de pădure în ferme din ce în ce mai mari – chiar și în peisaje protejate – pentru că se pot obține profituri uriașe.

Pânza freatică se scufundă

Expertul în gestionarea apei Pocas Martins crede că o creștere a comercializării ar putea fi benefică.

“Chiar dacă este incorect din punct de vedere politic să spunem acest lucru, ar trebui să producem cât mai mult. Murele, de exemplu, pot fi exportate chiar și pe calea aerului și tot aduc bani frumoși.”

El remarcă, totuși, că ar fi mai bine dacă plantele ar fi irigate cu apă desalinizată, care ar putea fi mai scumpă, dar care le-ar permite totuși fermierilor să obțină un profit. Deoarece în Portugalia nu există încă mari instalații de desalinizare, majoritatea fermierilor forează pentru a obține apă în mod ilegal, spune Catarina Rodrigues. Și asta pe fondul scufundării pânzei freatice în diferite regiuni ale țării.

Rodrigues dă vina pe industria hârtiei și a celulozei, care plantează suprafețe uriașe de teren cu monoculturi de eucalipt.

“Plantațiile de eucalipt reprezintă un sector economic în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro”,

este de părere Pocas Martins, care a ocupat timp de câțiva ani funcția de secretar adjunct în cadrul Ministerului Mediului din Portugalia.

În timp ce guvernul portughez încearcă să echilibreze interesele industriale și agricole cu cele legate de nevoile de gestionare a apei, Francisco Ferreira, de la NOVA Univesity, se îndoiește că va fi vreodată posibil un compromis.

“Eucaliptul este o monocultură. Trebuie să ne concentrăm pe diversitate și reziliență și să gestionăm resursele de apă în mod responsabil. În caz contrar, peisajele noastre nu vor supraviețui nici următorului incendiu de pădure, nici următoarei secete”.

Și mai sunt și turiștii

În regiunea Algarve din Portugalia, extrem de populară printre turiștii din întreaga Europă, extracția excesivă și necontrolată a apelor subterane din zona de coastă a dus la amestecarea apei sărate cu apa subterană, făcând-o inutilizabilă și deteriorând solul.

Dar turismul are nevoie de cantități uriașe de apă, iar Algarve a fost vizitată de un număr record de turiști în 2019, înainte de pandemia COVID-19. Cum sezonul de vacanță abia începe, rezervările timpurii sugerează că și mai mulți turiști ar putea veni în Portugalia în acest an.

Având în vedere că turismul este principala sursă de bani, resursele de apă vor avea și mai mult de suferit, spune Ferreira.

“Turismul de masă înseamnă un consum extrem de ridicat de apă pentru regiuni precum Algarve”,

explică el, mai ales pentru că firmele de turism s-ar baza pe o aprovizionare constantă cu apă.

“Și mai este și golful, pe care Portugalia îl promovează atât de mult și care s-a extins masiv”,

a adăugat Ferreira, menționând că Portugalia ar vărsa aproximativ 8% din apa potabilă disponibilă pe cele 40 de terenuri de golf existente – doar trei dintre acestea ar folosi ape reziduale tratate.

“Mai avem încă multe de făcut, în special în ceea ce privește reciclarea apelor uzate”.

Interzicerea udării grădinilor

Guvernul Portugaliei a promis să limiteze utilizarea excesivă a apei dulci și să dezvolte capacitatea de desalinizare. Dar Catarina Rodrigues avertizează că o lege recent adoptată, Simplex Ambiental, ar accelera proiectele de turism de masă și “a făcut posibilă aprobarea multor proiecte controversate”.

În ciuda așa-numitei legislații simplificate de protecție a mediului, serviciile publice de apă din Portugalia s-ar asigura că apa “va curge la robinete și în aceste noi hoteluri”, a declarat Pocas Martins.

Așadar, cel puțin pentru turiști, se face totul, s-ar putea spune. Pentru că vara trecută, piscinele publice din Algarve au fost nevoite să se închidă din lipsă de apă, în timp ce fântânile au fost închise, iar udarea florilor din grădini a fost interzisă în toată țara.

scroll to top