“Tutto gas!” Croații dintr-un superb oraș vechi de coastă sunt disperați de turismul de party
Split, al doilea oraș ca mărime din Croația, suferă din ce în ce mai mult din cauza “turismului de petreceri”. Administrația orașului a introdus sancțiuni severe pentru comportament inadecvat, dar desfrâul continuă să aibă loc aproape în fiecare noapte în orașul vechi istoric.
Localnicii din Split se plâng de mai mulți ani de reputația orașului de coastă ca destinația de petreceri numărul 1 din Croația. Orașul portuar din Dalmația s-a promovat din vorbă în vorbă în rândul tinerilor turiști pe rețelele de socializare ca fiind cel mai bun loc pentru petreceri extinse pe Adriatica croată.
Split, în topul party-urilor, lângă Ibiza și Mykonos
La fel ca la Rusalii în Lignano (Italia) orașul este “Tutto gas” -n.r. “Dă-i pedală (la petrecere)!”- pentru cei care vor să petreacă în Split. Nu doar un weekend prelungit, ci pentru întregul sezon estival.
În clasamentele mondiale, Split apare în mod regulat printre destinațiile de top pentru petreceri, precum Ibiza (Spania) sau Mykonos (Grecia).
Dar se pare că s-a răspândit mai puțin printre turiștii petrecăreți vestea că administrația orașului al doilea ca mărime din Croația a introdus între timp sancțiuni mari pentru comportament necorespunzător, pentru a pune capăt agitației sălbatice.
Acum se aplică reguli stricte, mai ales în centrul istoric, în interiorul vechilor ziduri ale orașului din perioada romană.
Poliția și un birou de reglementare cu personal monitorizează respectarea acestora.
Amenzi de 30.000 de euro
De când au fost introduse sancțiunile, la 1 iunie, amenzile au totalizat până la 30.000 de euro, potrivit rapoartelor primăriei citate de Kleine Zeitung.
“Ne luptăm cu zgomotul, cu bătăile, cu fesele goale în public, cu urinarea în locuri publice, cu bețivii care se sprijină de pereții caselor sau zac inconștienți pe jos”,
a declarat viceprimarul Bojan Ivošević pentru cotidianul croat Vecernji List.
Ivošević a dat și exemple de primă mână ale desfrâului:
“În momentul în care poliția orașului a intervenit din cauza consumului de alcool într-o zonă publică de pe vârful Bosanska, un turist s-a gândit că ar fi o idee deosebit de bună să urineze pe palatul lui Dioclețian. Această idee s-a transformat într-o amendă de 300 de euro”.
Pagina de Facebook GetDirekt dovedește, de asemenea, că administrația nu exagerează cu descrierile exceselor. Aici sunt postate în fiecare zi noi fotografii și videoclipuri cu activitățile nocturne ale tinerilor turiști.

Foto: Facebook GetDirekt
Comentariile de sub postări se citesc, de obicei, astfel:
“Mă uit și nu-mi vine să cred ce văd acolo … În mijlocul străzii. E ca și cum noi, ca oraș, am fi cel mai mare coș de gunoi”.
Comentariul se află sub o fotografie care arată un tânăr care își face nevoile.
“În Suedia, serviciile de urgență și poliția ar veni, l-ar duce mai întâi la un psihiatru. Apoi ar dormi pentru a scăpa de intoxicație și ar plăti scump pentru asta a doua zi”,
scrie un alt utilizator.