Ginerele lui Trump vine în Europa, se apucă de sport și investește într-o promițătoare firmă germană
Compania germană EGYM, specializată în dezvoltarea de soluții de înaltă tehnologie pentru sport și fitness a devenit prima companie europeană care beneficiază de fonduri din partea fondului de capital Affinity Partners, fondat de ginerele și fostul consilier al lui Donald Trump, Jared Kushner, anunță publicația Bloomberg.
Runda de finanțare de serie F susținută de compania germană înființată la München s-a încheiat cu un succes nesperat, reușind să strângă fonduri de 225 de milioane de dolari, a declarat Philipp Roesch-Schlanderer, directorul executiv al EGYM, într-un interviu pentru Bloomberg. Cea mai mare parte a sumei a venit de la Affinity Partners.
Într-un an dificil pentru strângerea de fonduri prin runde de finanțare, un an în care atenția investitorilor pare concentrată, în cea mare parte, asupra startup-urilor din domeniul inteligenței artificiale, reușita celor de la EGYM este una dintre cele mai răsunătoare din Europa.
Investiția va ajuta EGYM, care produce echipamente și software inteligente pentru sport, fitness și recuperare medicală, să se pregătească pentru o ofertă publică inițială, a adăugat el.
Kushner a înființat compania de investiții la Miami, în 2021, recrutând angajați atât din biroul politic al socrului său, cât și veterani ai pieței de capital de pe Wall Street. Bloomberg a anunțat anterior că Affinity a strâns fonduri pentru investiții de peste 3 miliarde de dolari începând cu ianuarie 2022, potrivit unor surse familiare cu chestiunea.
”Nu te întâlnești în fiecare zi cu companii care au deja venituri de ordinul sutelor de milioane și care aproape că își dublează veniturile de la un an la altul. Investind în EGYM, investim într-o echipă incredibilă, cu un istoric demonstrat de succes, iar acum așteptăm cu nerăbdare să sprijinim compania în drumul său spre o listare la bursă”, a spus Asad Naqvi, partener în cadrul Affinity Partners.
EGYM, care a realizat venituri de 130 de milioane de dolari în 2022, în creștere cu peste 70% față de anul precedent, va folosi fondurile pentru activități de cercetare și dezvoltare, pentru a se extinde în mai multe săli de sport și pentru a spori numărul de abonamente corporate în cadrul rețelei de facilități sportive și de wellness cu care derulează parteneriate.
”Ceea ce ne motivează este ideea că este nevoie de angajați tot mai sănătoși și tot mai productivi. În plus, dorim să ajutăm la economisirea cheltuielilor de îngrijire a sănătății, prin măsuri preventive”, a spus Roesch-Schlanderer.
Succesul de acum al EGYM vine la aproape 14 ani de la înființarea companiei, care a fost aproape de faliment în perioada pandemiei, când activitățile din toate sălile de sport s-au.
Compania a fost fondată de Roesch-Schlanderer după ce și-a dat seama că nu există pe piață o companie care să vină în întâmpinarea unor probleme de care se lovesc mulți dintre cei care vor să facă sport:
”Totul a început din cauză că am fost eu însumi un tip care vrea să meargă la sală și nu reușește să facă niciun progres. Așa că am încercat să înțeleg de ce nici eu și nici atât de mulți alții nu reușesc să facă lucrurile cum trebuie la sală”, a spus el într-un interviu citat de TechCrunch.
Șeful EGYM explică faptul că, de obicei, clienților sălilor de sport li se arată pe scurt cum să folosească toată gama de aparate disponibile, dar apoi sunt lăsați în mare măsură să le folosească fiecare după cum se pricepe, fără o consiliere corectă, din partea personalului de specialitate.
Roesch-Schlanderer, care a studiat în facultate antreprenoriatul și managementul tehnologic, a văzut în asta o bună oportunitate de afaceri, încercând să răspundă întrebărilor clienților sălilor de sport cu ajutorul tehnologiei.
”Mi-am dat seama că aceia care lucrează bine la sală fie au antrenori, fie au experiență în domeniul sportului. Așa că am decis că am putea face în așa fel încât să îi oferim fiecărui utilizator un antrenor personal, bazat pe inteligență artificială.”
Reprezentanții EGYM spun că serviciile companiei se vor adresa, în continuare, exclusiv activităților sportive în săli de sport și centre de fitness, așa încât nu va călca pe urmele altor companii din domeniu care au decis să își extindă serviciile prin oferirea de echipamente la domiciliu, așa cum este cazul celor de la Tonal Systems sau Peloton Interactive, a adăugat el. De altfel, afacerile și profiturile acestora au început să scadă treptat, după boom-ul excepțional prilejuit de pandemie.
La runda de finanțare a EGYM au mai participat și investitorii deja implicați în finanțarea companiei, precum Mayfair Equity Partners și Bayern Kapital.