Închide

Twitter-ul lui Musk se retrage din Codul UE împotriva dezinformării. ”Puteţi fugi, dar nu vă puteţi ascunde!”

Avatar
Red blue and yellow textile

Fotografie de Brett Jordan pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Rețeaua de microblogging Twitter, cumpărată în toamna trecută de miliardarul american Elon Musk, a decis să iasă din Codul de bune practici al Uniunii Europene (UE) împotriva dezinformării online, însă comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, le-a atras atenția că ”obligaţiile pe care le are rămân”, potrivit agenției France-Presse, citată de News.ro.

”Puteţi fugi, dar nu vă puteţi ascunde. În afară de angajamentele voluntare, lupta împotriva dezinformării va fi o obligaţie legală, în virtutea DSA (Legea serviciilor digitale), începând de la 25 august. Echipele noastre vor fi pregătite să pună legea în aplicare”, subliniază el în acest mesaj pe care l-a postat vineri.

Codul european al bunelor practici – lansat în 2019 – reuneşte aproximativ 30 de semnatari – giganţi ca Meta, Google, Twitter, Microsoft, TikTok, dar şi platforme mai mici şi profesionişti din publicitate, verificatori ai faptelor (fact-checkers) şi organizaţii nonguvernamentale (ONG).

Semnatarii au participat la redactarea textului, care constă în aproximativ 40 de angajamente vizând o mai bună cooperare cu verificatorii de fapte şi să priveze de publicitate site-urile care difuzează informaţii false.

Plecarea Twitter nu este o surpriză pentru serviciile lui Thierry Breton.

Miliardarul Elon Musk a relaxat – după ce a cumpărat reţeaua de socializare, în urmă cu şase luni – moderarea conţinuturilor cu probleme şi este acuzat de faptul că a amplificat vocea propagatorilor notorii de dezinformare pe platformă.

”Dacă (Elon Musk) nu este serios în privinţa Codului, poate că e mai bine să iasă din el”, comenta vineri un reprezentant al Comisiei Europene contactat de AFP.

scroll to top