Închide

Uber pierde încă un proces, în Olanda: șoferii sunt angajați, nu lucrători independenți

Avatar
The Uber Driver

Fotografie de Viktor Bystrov pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

O instanță din Olanda a decis luni că șoferii Uber trebuie să fie asimilați angajaților, mai degrabă decât unor contractori independenți, ceea ce le conferă drepturi contractuale suplimentare. Aceasta este doar cea mai recentă victorie în justiție a sindicatelor care luptă pentru drepturile lucrătorilor din așa-numita ”gig-economy” (economia de tip sharing), după ce anterior, în luna februarie, o instanță britanică le-a dat câștig de cauză într-un proces asemănător, scrie Reuters.

Curtea Districtuală din Amsterdam a decis în favoarea Federației Sindicatelor Olandeze, care susținuse că șoferii Uber sunt, în fapt și în drept, angajați ai unei companii de taximetrie și ar trebui să li se acorde aceleași plăți și beneficii ca și celorlalți lucrători din sectorul de profil.

Uber a anunțat că va face apel împotriva deciziei și ”nu intenționează să angajeze șoferi în Olanda”.

”Suntem dezamăgiți de această decizie, mai ales că știm că majoritatea covârșitoare a șoferilor doresc să rămână independenți. Șoferii nu vor să renunțe la libertatea de a alege dacă, unde și când să lucreze”, a declarat Maurits Schönfeld, directorul general al Uber pentru Europa de Nord.

Decizia justiției olandeze și consecințele sale

Instanța din Amsterdam a arătat că șoferii care transportă pasageri prin intermediul aplicației Uber trebuie să fie acoperiți de contractul colectiv de muncă valabil în domeniul taximetriei:

”Relația juridică dintre Uber și acești șoferi îndeplinește toate caracteristicile unui contract de muncă”, scrie în decizia judecătorilor.

Federația Sindicatelor Olandeze a salutat decizia, caracterizând-o drept ”o victorie uriașă pentru șoferii” care vor avea dreptul la mai multe plăți și beneficii.

”Grație acestei hotărâri a judecătorilor, șoferii Uber sunt acum automat angajați ai Uber. Prin urmare, vor primi mai multe beneficii bănești și mai multe drepturi în caz de concediere sau boală, spre exemplu”, a spus Zakaria Boufangacha, vicepreședintele Federației.

Judecătorii au mai decis că Uber trebuie să plătească o amendă de 50.000 de euro pentru că nu a implementat condițiile obligatorii ale contractului de muncă pentru șoferii de taxi. În plus, șoferii Uber pot fi îndreptățiți, în anumite condiții, să primească unele compensații retroactive.

În martie, Uber a promis că va îmbunătăți drepturile tuturor celor peste 70.000 de șoferi britanici cuprinși în rețeaua sa, inclusiv salariul minim, după ce a pierdut un caz asemănător în fața Curții Supreme din Marea Britanie, în februarie.

scroll to top