Închide

Ucraina a exportat peste 1 milion de tone de cereale în aprilie. Care a fost rolul României?

Avatar
wheats, grains, wheat field

Fotografie de NickyPe pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ucraina a semănat aproximativ șapte milioane de hectare de culturi de primăvară până acum în 2022, cu 25-30% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă din 2021, și a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în aprilie, a declarat ministrul agriculturii Mykola Solskyi, potrivit ESM Magazine.

El a subliniat importanța exporturilor de cereale ucrainene prin România, în timp ce Rusia blochează porturile ucrainene, dar a spus că aceste exporturi ar putea fi complicate în două luni de exporturile noii culturi de grâu din România și Bulgaria.

„Campania de semănat se desfășoară activ, în ciuda dificultăților asociate în primul rând cu logistica”, a declarat Solskyi într-o conferință de presă.

El a spus că semănatul din acest an nu a fost de aceeași calitate ca anul trecut și că suprafața de semănat pentru porumb a fost mai mică.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie a sporit volatilitatea pe piețele financiare internaționale, ducând la creșterea prețurilor mărfurilor și afectând logistica.

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 și al șaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale.

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot părăsi țara din cauza provocărilor de infrastructură și a blocării porturilor la Marea Neagră, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente al ONU.

Oficialii ucraineni din agricultură spun că surplusul exportabil este de aproximativ 12 milioane de tone, iar analiştii au spus că stocurile mari ale Ucrainei nu vor lăsa loc pentru stocarea noii recolte atunci când va veni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără restabilirea producției agricole ucrainene pe piața mondială.

Repetând acuzațiile conform cărora Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului, Solskyi a spus că Ucraina consideră că orice nave care transportă cereale prin portul Sevastopol din regiunea Crimeea sunt furate.

Rusia, care a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a negat că a furat cereale ucrainene.

Solskyi a salutat „interesul și înțelegerea” arătate de România cu privire la exporturile de cereale ucrainene și a spus că porturile baltice sunt cea mai atractivă alternativă.

scroll to top