Închide

Google-ul rusesc a rămas fără curent în Finlanda: ”Nu vrem să ajutăm la răspândirea propagandei!”

Avatar
Yandex Finland

Yandex în Finlanda. Sursa foto: Yandex.com.

Timp de citire: 2 minute

Companiile finlandeze de electricitate refuză să semneze contracte noi de furnizare a energiei electrice în beneficiul motorului de căutare rus Yandex – un fel de ”Google” rusesc -, care deține și operează un mega-centru de date în orășelul Mäntsälä, de lângă Helsinki, din cauza suspiciunilor că, în felul acesta, ar putea contribui la răspândirea propagandei de război a rușilor, scrie publicația Euractiv.com.

Centrul de date, care este operațional din 2015, este situat în localitatea Mäntsälä, la aproximativ 50 de kilometri de Helsinki. Este singura astfel de capacitate situată în Occident, toate celelalte fiind amplasate în Rusia.

CEO-ul companiei se află pe una dintre listele de persoane sancționate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, în luna martie, după care și-a dat demisia. Compania nu a fost sancționată de occidentali.

Totuși, furnizorii finlandezi de energie electrică au reziliat acordurile cu Yandex, iar compania încă nu și-a găsit un nou furnizor. De la sfârșitul lunii aprilie, centrul de date se bazează pe un generator diesel și a fost deconectat de la rețeaua finlandeză de electricitate.

Yandex a transmis că va face tot posibilul să găsească un nou partener cu ajutorul căruia să își poată continua activitatea și că ”există câteva opțiuni pe care le analizăm activ”, potrivit șefului operațiunilor centrului de date din Finlanda, Alexei Jumîkin, într-o intervenție la televiziunea finlandeză YLE. Potrivit acestuia, Finlanda rămâne un loc excelent pentru activitățile companiilor ruse.

Cu toate acestea, credibilitatea și reputația Yandex ar putea fi spulberate definitiv după ce presa de la Helsinki a dezvăluit că autoritățile finlandeze supraveghează activitățile companiei sub suspiciunea că ar putea distribui știri false.

De altfel, informația a fost confirmată de ministrul Comunicațiilor, Timo Harakka, acesta declarând pentru YLE că ”Yandex este monitorizat îndeaproape în acest sens”.

scroll to top