Ucraina: Șeful IAEA avertizează asupra unor ”potențiale consecințe catastrofale” la Zaporijjia
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) de pe lângă Națiunile Unite, Rafael Grossi, a avertizat sâmbătă cu privire la ”potențialele consecințe catastrofale” ale bombardamentului de vineri din perimetrul celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporijjia, aflată sub controlul forțelor ruse de ocupație.
Ucraina a anunțat că forțele ruse au bombardat instalația de producere a energiei nucleare de la Enerhodar, de lângă Zaporijjia, în sud-estul Ucrainei, iar Moscova, la rândul său, a dat vina pe Kiev pentru incident.
O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.
Atacul ”subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, într-o lungă declarație publicată pe site-ul agenției și citată de Bloomberg.
Activitățile militare din jurul uzinei, pe care Rusia a ocupat-o încă din martie, dar care este încă operată de personalul ucrainean, ”sunt complet inacceptabile și trebuie evitate cu orice preț”, a spus el.
”Aceste lucruri trebuie să se oprească chiar acum!”
Aproape toți cei șapte ”piloni indispensabili” ai siguranței nucleare au fost compromiși la Zaporijjia în ultimele câteva luni, inclusiv în ultimele 24 de ore, a adăugat Grossi.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele ruse au bombardat centrala de două ori în cursul zilei de vineri și a cerut sancțiuni împotriva industriei nucleare a Rusiei.
”Orice bombardament al acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a spus Zelenski în discursul său din noaptea de vineri spre sâmbătă.
Ministerul rus al Apărării a negat informațiile despre implicarea sa, spunând că Ucraina și-a bombardat singură centrala.
Forțele Kremlinului au ocupat fabrica și zonele învecinate în martie. Marea Britanie a declarat că armata Rusiei folosește ”statutul protejat” al centralei pentru a lansa atacuri asupra zonelor învecinate, fără teamă de represalii.
Se așteaptă lupte grele în perioada următoare, în apropierea centralei
Este de așteptat ca situația din teren să escaladeze în zona centralei de la Zaporijjia, pe măsură ce forțele ucrainene vor lansa o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși în sud-estul Ucrainei.
În declarația sa, Grossi a spus că nu s-au produs avarii la reactoarele nucleare în sine și nici eliberări de materiale radioactive.
”Cu toate acestea, există daune în alte părți ale sitului”, a spus el.
La rândul său, agenția nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a transmis pe Telegram că centrala nucleară de la Zaporijjia
”… funcționează cu riscul de a încălca normele de protecție împotriva radiațiilor și împotriva incendiilor. Rămâne un risc de scurgere de hidrogen și de dispersare a particulelor radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare“.