Ucraina intenționează să încheie un acord pentru un program de 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional înainte de sfârșitul anului, pentru a ajuta la susținerea economiei sale devastate de război, a declarat guvernatorul băncii centrale a țării, Kyrylo Shevchenko, pentru Reuters.
Lovită de invazia Rusiei pe 24 februarie, Ucraina se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022 și un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari și depinde foarte mult de finanțarea externă de la partenerii săi occidentali.
Shevchenko, vorbind în timpul vizitei sale la Londra, a mai spus că speră să ajungă de acord asupra unei linii de schimb cu Banca Angliei „în câteva săptămâni”, deși nu a specificat suma.
Kievul și-a prezentat deja cererea FMI, a spus guvernatorul, și se află acum în consultare cu fondul cu privire la noua finanțare care spera că va oferi până la 20 de miliarde de dolari în doi sau trei ani sub forma unui acord stand-by ( SBA) sau un instrument de fond extins (EFF).
A fost prima dată când Ucraina pune o sum[ pentru finanțarea de care are nevoie de la creditorul din Washington. Un program de 20 de miliarde de dolari ar fi al doilea cel mai mare împrumut activ în prezent de la FMI, după Argentina.
„FMI a acționat întotdeauna ca partener al Ucrainei în timpul războiului”, a declarat Șevcenko pentru Reuters. „Speranța mea este să încep programul anul acesta”.
Șeful băncii centrale a spus că un nou program ar trebui să ofere măsuri care să contribuie la stabilizarea economiei. Acest lucru ar putea asigura o revenire la condițiile de dinainte de război, precum un curs de schimb flexibil, fără limite pe piața valutară, scăderea creditelor neperformante în sectorul bancar și o politică fiscală echilibrată.
Cel mai recent împrumut acordat de FMI Ucrainei a fost un sprijin de finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari convenit în martie – echivalentul a 50% din cota țării din fond.
Separat, Kievul este acum în discuții cu creditorii săi internaționali cu privire la înghețarea plăților datoriilor pentru a-și ușura criza de lichiditate. Marți, firma energetică ucraineană Naftogaz a devenit prima entitate guvernamentală a țării care se află în default de la începutul invaziei ruse.
„Sper ca Naftogaz, împreună cu Ministerul de Finanțe al Ucrainei, să găsească o soluție”, a spus Șevcenko. „Consecințele vor fi legate exclusiv de Naftogaz”.