Ucraina vrea să convingă Europa să redirecționeze importurile de gaze rusești prin conductele sale
În spatele ușilor închise, Ucraina și lobby-iștii săi încearcă să îi convingă pe aliații occidentali să transfere transporturile de gaze naturale din Rusia de la conducta Nord Stream 1 către conductele care traversează teritoriul ucrainean, în acest fel sporind influența Kievului în conflictul său cu Moscova, au declarat mai mulți oficiali din domeniul energiei, sub protecția anonimatului, pentru agenția de presă Reuters.
Aceștia susțin că, printr-o asemenea mișcare, ar forța mâna Rusiei care s-ar vedea obligată să își transfere cantități mai mari din exporturile sale de gaze spre Europa prin Ucraina. Astfel, Moscova ar urma să plătească mai multe taxe de tranzit Ucrainei, bani de care Kievul are mare nevoie. În plus, tranzitul gazelor rusești va descuraja Rusia să atace și să distrugă infrastructura de transport al gazelor naturale din Ucraina.
Acest set de argumente a fost prezentat săptămâna trecută la Washington de către reprezentanții autorităților centrale de la Kiev, în mai multe întâlniri pe care le-au avut cu congresmani și oficiali ai administrației Biden.
Gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze rusești spre Germania, prin Marea Baltică, a fost inaugurat la 8 noiembrie 2011.
Rusia exportă în prezent 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an prin Nord Stream 1. Alte 40 de miliarde de metri cubi ajung în Europa prin sistemul de transport al gazelor naturale de pe teritoriul Ucrainei, plătind sumele de tranzit Kievului în dolari americani.
Reprezentanții operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale din Ucraina, Naftogaz, au efectuat o vizită de o săptămână la Washington, întâlnindu-se cu oficialii administrației și cu reprezentanți ai Congresului, pentru a-i îndemna să convingă Germania și alți aliați europeni să adopte acest plan.
”Rusia depinde de noi în transportul gazului său în Europa. Acesta este un lucru pe care trebuie să îl folosim în discuțiile noastre cu ei, iar Europa ne poate ajuta”, a declarat Olga Bielkova, director de afaceri internaționale al Operatorului Sistemului de Tranzit de Gaze din Ucraina, într-un interviu acordat la Washington.
Gigantul rus al industriei de gaze naturale Gazprom a continuat să furnizeze gaze naturale Europei prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, a transmis compania marți, într-un comunicat.
Casa Albă și Ministerul Economiei din Germania au refuzat să comenteze pe acest subiect.
Miercuri, autoritățile germane au anunțat că Berlinul va opri importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, precizând că, ulterior, ”va urma și gazul”, fără a preciza un termen clar.
În februarie, Germania a oprit procedura de autorizare a proiectului Nord Stream 2, conceput pentru a dubla cantitățile de gaze importate de Germania din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Proiectul, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizat la sfârșitul anului trecut, dar nu a fost niciodată pus în funcțiune.
Propunerea Ucrainei se lovește de impedimente legale
Redirecționarea livrărilor dinspre Nord Stream 1 spre sistemul de conducte din Ucraina ”nu ar face nimic pentru a crește securitatea aprovizionării Europei”, a declarat David Goldwyn, fost trimis special al Departamentului de Stat al SUA pentru afaceri energetice internaționale în perioada 2009-2011.
Mai mult, decizia ar putea ridica și unele îngrijorări sub aspect legal.
Christian Egenhofer, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, un think-tank cu sediul la Bruxelles, a declarat că intervenția în cazul importurilor de gaze rusești ar putea reprezenta o încălcare a contractelor de furnizare aflate în vigoare.
Sistemul de conducte de tranzit care traversează Ucraina are o capacitate neutilizată de peste 100 de miliarde de metri cubi și ar putea absorbi cu ușurință debitul nominal al Nord Stream 1.
Daniel Vajdich, consilier al companiei ucrainene Naftogaz, a declarat că transferarea întregii cantități transportate prin Nord Stream 1 la sistemul ucrainean
”… ar oferi Kievului pârghii mai solide asupra Moscovei și ar arăta Kremlinului că Europa își leagă propria securitate de cea a Ucrainei”.
Oficialii de la Kiev au propus ca 40% din capacitatea Nord Stream 1 să fie redirecționată de îndată către conductele ucrainene, urmând ca ponderea să crească treptat la 100%, până în aprilie 2023. Acest lucru le-ar oferi statelor UE timp să-și constituie stocurile de iarnă și să își diversifice rutele de aprovizionare în viitor.
Delegații ucraineni au mai declarat că au cerut, de asemenea, sprijinul SUA pentru ca Ucraina să aibă acces la aprovizionarea prin terminalele de gaze naturale lichefiate din Turcia.
Svitlana Zalischuk, consilieră a CEO-ului Naftogaz, a declarat că Ucraina trebuie să-și asigure în curând propria aprovizionare cu gaze naturale, înaintea începerii viitorului anotimp rece, în condițiile în care clima ucraineană impune începerea încălzirii locuințelor în luna octombrie.