Închide

UE pregătește al 12-lea pachet de sancțiuni pentru Moscova

Avatar
Ursula Von Der Leyen 2

Sursa foto: Comisia Europeană.

Timp de citire: 2 minute

UE se pregăteşte pentru negocieri intense asupra a ceea ce ar trebui inclus în cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni privind războiul Rusiei din Ucraina, relatează luni Bloomberg.

Guvernele occidentale au impus Moscovei sancţiuni economice de amploare, inclusiv interdicţii de import pentru petrolul rusesc, în urma invaziei sale în Ucraina din februarie anul trecut.

Noile măsuri, care ar putea fi prezentate încă de luna viitoare, ar include probabil restricţii la achiziţiile de diamante ruseşti şi, eventual, o propunere mult aşteptată de a folosi profiturile generate de activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citând persoane care au cunoştinţă despre aceste discuţii.

G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, plănuielşte, la rândul său, să impună unele interdicţii comerţului cu diamante din Rusia.

Un grup de state membre, inclusiv Polonia şi ţările baltice, doresc să meargă chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg. Grupul a cerut sancţiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat şi serviciile IT printre măsurile pe care ar dori să le vadă într-o nouă propunere de sancţiuni. Acest grup de ţări a îndemnat, de asemenea, la restricţii în sectorul nuclear rusesc.

Însă aceste încercări de noi sancţiuni au întâmpinat rezistenţă de multe ori până acum, deoarece prea multe state membre se opun, notează Bloomberg. Unele ţări susţin că nu mai există prea multe opţiuni de sancţionare, pe fondul apelurilor de a se asigura că restricţiile existente sunt puse în aplicare.

Încercările anterioare de a sancţiona diamantele ruseşti în Europa au întâmpinat rezistenţă din partea unor ţări importatoare importante, precum Belgia, care au susţinut că o simplă interdicţie, fără un acord global, doar ar transfera comerţul profitabil cu pietre preţioase în altă parte. Mecanismul pregătit de G7 vizează monitorizarea pietrelor preţioase la nivel transfrontalier, precum şi introducerea unei interdicţii care vizează direct achiziţiile, începând cu 1 ianuarie, şi a unei interdicţii indirecte, care ar intra în vigoare mai treptat.

Noul pachet ar putea veni în prima jumătate a lunii octombrie sau ar putea fi anunţat în timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare, fără să fi fost stabilită încă o dată pentru această reuniune.

De asemenea, orice nou pachet va include probabil şi alte măsuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile UE prin intermediul unor ţări terţe precum Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

În cadrul negocierilor, Comisia Europeană va prezenta în săptămânile următoare şi propuneri de introducere a unei taxe pe profitul excepţional generat de activele îngheţate ale băncii centrale ruse, în ciuda opoziţiei Băncii Centrale Europene.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va face probabil presiuni în favoarea impozitului excepţional, aşa cum a mai propus, însă statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea juridică şi financiară a unei astfel de măsuri. Având în vedere că aproximativ 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruseşti sunt îngheţate, unii lideri europeni au solicitat ca o parte din această sumă să fie destinată reconstrucţiei Ucrainei.

scroll to top