Închide

UDMR ne ia de proști și critică Guvernul din care a ieșit de curând

Avatar
Udmr Kelemen Hunor

Foto: Agerpres

Timp de citire: 2 minute

UDMR ne ia de proști de parcă am uitat că au condus cot la cot cu PNL și PSD. Ba chiar o fac și acum, deoarece deconcentratele sunt pline de oameni ai UDMR. Cu toate acestea, maghiarii avertizează: “investițiile din bani rămân neterminate, sumele investite o să fie irosite, iar țara rămâne un mare șantier”.

„UDMR are soluții la OUG 90, actul normativ care a oprit dezvoltarea localităților, dar actuala coaliție de guvernare, majoritatea din Senat nu a vrut dezbatere pe acest subiect în plenul Senatului”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, legat de adoptarea tacită în Senat a actului normativ care aprobă OUG 90.

Fostul ministru al dezvoltării și al administrației publice a spus: investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier. Autoritățile locale rămân în continuare blocate cu investițiile, deși, în unele cazuri, au fonduri disponibile pentru finalizarea acestora.

După cum este cunoscut, conform prevederilor OUG 90, indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, explică UDMR. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral, arată formațiunea politică.

Totodată OUG 90 contravine principiilor descentralizării, blochează plățile investițiilor publice, conduce la falimentul firmelor de construcții și încurajează plecarea din țară a forței de muncă. Totodată, interzice semnarea viitoarelor contracte în urma licitațiilor publice câștigate legal. Asta înseamnă că statul și autoritățile publice locale ar putea pierde procese și ar putea plăti amenzi din bani publici. România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe dacă speră la redresare fiscală, a subliniat Cseke Attila.

UDMR a propus soluții la aceste probleme, dar modificările nu au fost dezbătute în Senat, pentru că acest proiect de act normativ nu a fost inclus pe ordinea de zi în plen. Modificările propuse vor fi susținute de UDMR și în camera decizională, Camera Deputaților, transmite UDMR.

scroll to top