Închide

UE încearcă să deblocheze conflictul dintre Franța și Germania pe tema concurenței industriale

Avatar
sunrise, electric power network, energy

Fotografie de creator_libre pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O dispută între Franța și Germania cu privire la competitivitatea viitoare a industriilor lor va fi punctul central al discuției atunci când miniștrii europeni ai energiei se vor întâlni marți la Luxemburg, au declarat diplomații UE, potrivit Reuters.

Comisia Europeană a propus în luna martie a acestui an o revizuire a normelor care guvernează piețele de energie electrică din blocul comunitar, după ce Europa s-a confruntat cu prețuri foarte ridicate la energie în 2021 și 2022. Noile norme încearcă să protejeze consumatorii de volatilitatea piețelor de combustibili fosili, prin trecerea la mai multe contracte pe termen lung, cu prețuri fixe.

Cu toate acestea, progresul său către lege este blocat de un dezacord axat pe conținutul unui singur articol – 19b.

Acest articol prevede modul în care ajutorul de stat poate fi utilizat pentru finanțarea proiectelor energetice. Berlinul se teme că Franța, cu vasta sa flotă nucleară, va putea oferi astfel de contracte flotei sale existente de energie nucleară – și apoi să utilizeze veniturile excedentare generate de aceste contracte pentru a subvenționa industriile.

Germania, motorul economic al Europei, se află în pragul recesiunii după ce a pierdut accesul la aprovizionarea amplă cu gaz rusesc ieftin de care s-a bucurat ani de zile. Berlinul se așteaptă ca economia să scadă cu 0,4% în acest an, deoarece producția industrială continuă să se contracte.

Celelalte state membre sunt divizate. Țările din Europa Centrală și de Est, care au propriile ambiții de expansiune nucleară, susțin Franța. Belgia, Danemarca, Luxemburg, Austria și altele susțin Germania.

Ambele părți au prezentat mai multe opțiuni încă din iunie. Spania, care deține președinția UE până la sfârșitul anului, a încercat să găsească un compromis și a sugerat la un moment dat eliminarea completă a articolului 19b.

Miniștrii vor discuta cea mai recentă versiune de săptămâna trecută, în care Spania a modificat propunerea “pentru a concentra domeniul de aplicare asupra schemelor de sprijin direct al prețurilor pentru investiții în noi instalații de generare a energiei electrice”, ceea ce face ca flota nucleară existentă a Franței să nu fie eligibilă.

Diplomații UE au declarat că văd o soluție doar la nivel prezidențial, dar discuțiile dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz nu au dat rezultate tangibile săptămâna trecută.

scroll to top