Închide

UE plănuiește prima achiziție comună de gaz înainte de sosirea iernii

Avatar
valve, industry, pipeline

Fotografie de ds_30 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană intenţionează să înceapă achiziţionarea în comun a gazelor înainte de sosirea iernii, a declarat luni comisarul pentru energie, Kadri Simson, transmite agenția Reuters.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, UE şi-a modificat politicile energetice, în condiţiile în care Rusia furnizează 40% din gazele de care are nevoie blocul comunitar şi 27% din petrol. Pentru stoparea dependenţei de combustibilii din Rusia, Bruxelles-ul a propus un plan cu trei direcţii: majorarea importurilor de gaze din afara Rusiei, dezvoltarea mai rapidă a energiei regenerabile şi mai multe eforturi pentru economisirea energiei.

Într-un interviu acordat Reuters, Kadri Simson anunţă că blocul comunitar intenţionează să înceapă achiziţionarea în comun a gazelor anul acesta, cu sprijinul platformei UE lansate luna trecută, care va unifica solicitările statelor membre şi va coordona folosirea infrastructurii pentru a importa combustibili din afara Rusiei.

Cumpărarea de gaze la comun nu este obligatorie pentru statele membre UE.

Companiile individuale – şi nu UE – sunt responsabile pentru achiziţionarea de gaze, dar Bruxelles-ul vrea să lanseze o schemă pentru a permite ţările să cumpere gaze la comun. Experţii susţin că va fi o măsură complexă şi probabil nu va ajuta pe termen scurt la atenuarea impactului preţului ridicat al energiei.

Acţionând împreună, statele membre UE pot obţine acces la livrări care altfel nu ar fi fost disponibile, a declarat Simson.

“Există volume limitate de gaze disponibile pe piaţa globală în 2022, unele vin pe piaţă doar în urma deciziilor politice”, a explicat comisarul pentru energie, indicând acordul UE-SUA din martie prin care Washingtonul livrează încă 15 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) Europei anul acesta.

Anual, UE importă 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

scroll to top