UE vs. TikTok | Autoritățile europene pregătesc o amendă istorică pentru platforma chinezească
Compania chinezească ByteDance, care operează platforma TikTok, are de înfruntat o amenințare tot mai serioasă din partea autorităților Uniunii Europene, în condițiile în care la Bruxelles se află pe ultima sută de metri o anchetă complexă, realizată în temeiul noilor reguli stricte de moderare a conținutului, cu privire la preocupările legate de riscurile utilizării TikTok de către minori, potrivit unor surse din cadrul Comisiei Europene, citate de Bloomberg.
Comisia Europeană va deschide o investigație asupra platformei TikTok, în temeiul noii legi privind serviciile digitale (Digital Services Act) în următoarele săptămâni, potrivit surselor citate. Ancheta a fost declanșată din cauza îngrijorărilor potrivit cărora modificările făcute de companie pentru a se conforma noilor reglementări UE nu sunt suficiente pentru a proteja utilizatorii minori.
Noua lege privind serviciile digitale oferă autorităților de reglementare europene puteri fără precedent în luarea de măsuri sancționatorii împotriva marilor companii tehnologice pentru modul în care gestionează conținutul de pe platformele pe care le operează. Astfel, companiile pot fi amendate cu până la 6% din cifra de afaceri anuală, riscând chiar riscă să fie interzise în UE, dacă încalcă regulile în mod repetat.
Autoritățile de reglementare ale UE au deschis în decembrie prima anchetă oficială în temeiul DSA asupra platformei X (fostă Twitter), în încercarea de a stabili posibile încălcări ale reglementărilor, prin modul în care platforma gestionează conținutul ilegal și dezinformarea.
UE a identificat anul trecut 19 platforme online și motoare de căutare drept ”entități semnificative”, care intră sub incidența regulilor destinate marilor platforme tehnologice. Lista cuprinde X, platformele Facebook, Instagram și Threads (Meta Platforms Inc.), Google (Alphabet Inc.) și altele asemenea, care au peste 45 de milioane de utilizatori activi pe lună, în Europa. De la începutul acestui an, pe lista UE au mai intrat trei site-uri cu conținut destinat exclusiv adulților.
TikTok a refuzat să comenteze pe această temă, transmițând doar că se află într-un ”dialog constant cu UE, fără să fi aflat nimic oficial de la CE despre o eventuală investigație”.
Reprezentanții Comisiei Europene nu au dorit să comenteze în niciun fel.
UE a trimis mai multe solicitări de informații către TikTok, după ce platforma a fost desemnată drept ”entitate semnificativă”. Printre acestea, au fost întrebări legate de măsurile luate de TikTok pentru protecția minorilor, în special în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea mintală și fizică a utilizatorilor și despre modul în care serviciile sale sunt utilizate de către copii.
În perioada care urmează, CE ar putea să declanșeze mai multe investigații, întrucât autoritățile au trimis liste de întrebări către toate companiile de pe listă în ultimele luni. Într-o astfel de situație s-ar putea afla și Instagram, platforma fiind chestionată cu privire la modificările pe care le-a făcut pentru a se conforma noilor reguli și pentru a evalua și a atenua riscurile cu care se confruntă utilizatorii săi minori.