Închide

UEFA contraatacă! Planul de multe miliarde al forului continental pentru noua Champions League

Avatar
Liga Campionilor

Sursa foto: UEFA.

Timp de citire: 3 minute

După eșecul de proporții al Superligii Europene, plan pus la cale de 12 echipe de top din Anglia, Spania și Italia, UEFA se pregătește să anunțe un plan cu multe miliarde de euro pentru viitorul format al Champions League, grație companiei londoneze de investiții Centricus Asset Management, scrie Bloomberg, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Despre compania cu sediul la Londra se cunoștea că intenționează să finanțeze cu circa 6 miliarde de euro noul proiect al competiției, însă sursele citate susțin că pachetul ar putea fi chiar mai mare, mai ales după ce Superligii au eșuat.

Anunțul vine în momentul în care forul de conducere al fotbalului european încearcă să-și consolideze controlul asupra industriei fotbalistice europene, după o contestare energică, dar de scurtă durată a Superligii, susținută de cele mai mari 12 cluburi de pe continent, în frunte cu Real Madrid, Juventus Torino și Manchester United.

Proiectul rival prezentat de cei 12 duminică seara, care ar fi fost finanțat cu 4 miliarde de euro printr-un acord cu americanii de la JPMorgan Chase & Co., s-a soldat cu un eșec răsunător, la doar câteva zile de la lansare, în fața opoziției acerbe a ligilor interne, a suporterilor echipelor participante și a politicienilor europeni de toate culorile politice. Criticii au susținut că modelul prezentat, de competiție semi-închisă, ar fi fost un afront la adresa istoriei și culturii fotbalului european și ar fi creat o competiție elitistă, care urma să amenințe securitatea financiară a echipelor mai mici.

UEFA a anunțat încă de anul trecut reformarea Ligii Campionilor, în încercarea de a genera mai mult interes în etapele inițiale ale turneului și de a crește numărul de echipe implicate.

Potrivit Bloomberg, Centricus poartă discuții cu UEFA încă din urmă cu câteva luni. Compania de investiții discutse despre un pachet inițial de aproximativ 4,2 miliarde de euro, miza fiind apoi ridicată la 6 miliarde de euro în urma anunțului din partea Superligii.

Orice sumă suplimentară ar fi parțial folosită pentru a sprijini cluburile aflate în dificultăți majore în urma impactului pandemiei de Covid-19 asupra veniturilor lor. Deocamdată, nu este clar stabilit dacă Centricus va furniza finanțarea sub forma unui împrumut sau a unei investiții strategice într-o entitate nou constituită.

Discuțiile sunt încă în curs, așa încât nu există vreo certitudine cu privire la finalizarea lor printr-un acord final, potrivit surselor citate de publicație. Pentru moment, de ambele părți se păstrează tăcerea și nu se fac comentarii pe această temă.

Cine este și ce face Centricus?

Centricus, care gestionează active de aproximativ 30 de miliarde de dolari, conform site-ului companiei, se poate lăuda cu conexiuni solide la nivelul unor instituții și companii mari și bogate din Orientul Mijlociu și Asia, consiliind SoftBank Group Corp. să strângă 100 de miliarde de dolari pentru un fond gigantic de investiții, Vision Fund.

Compania a fost fondată în 2016 de Nizar Al-Bassam, fost bancher de investiții la birourile Deutsche Bank din Londra, și de Dalınç Arıburnu, fost partener la Goldman Sachs Group Inc.

Deși operează cu o echipă de investitori relativ redusă la birourile din Londra, Centricus a devenit cunoscută pentru o serie de oferte de deal-uri speculative spectaculoase. În prezent, colaborează cu magnatul indian Anil Agarwal la un plan de investiții în valoare de 10 miliarde de dolari în oportunități de afaceri în India, iar anul trecut a participat la un pitch pe ultima sută de metri, pentru cumpărarea operațiunilor TikTok în mai multe țări, în schimbul a 20 de miliarde de dolari.

Planurile UEFA pentru Liga Campionilor, începând din 2024-2025

Într-o ședință desfășurată luni după-masa, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat extinderea formatului Champions League, de la 32 la 36 de echipe, la câteva ore după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Superliga europeană.

Noua competiție va funcționa pe formatul un mini-campionat, fără tur-retur, în locul fazei grupelor, a anunţat secretarul general adjunct Giorgio Marchetti într-o conferinţă de presă după reuniunea forului continental de fotbal, desfăşurată la Montreux, în Elveția.

Fiecare echipă va juca câte zece meciuri în faza acestui nou mini-campionat, după care se va trece la optimi.

În prima parte a competiției, se vor disputa câte zece meciuri de echipă, fără tur-retur. După aceste meciuri, primele opt formații se vor califica în optimi. Meciurile vor fi decise la tragerea la sorți, unde echipele vor fi împărțite în patru urne a câte nouă echipe, pe baza coeficientului.

Echipele care termină între locurile 9 şi 24 vor juca un play-off, tur-retur, pentru a desemna celelalte opt echipe care trec în optimi, iar cele clasate între locurile 25 şi 36 vor fi eliminate.

Anglia, Spania, Germania și Italia vor avea câte patru echipa calificate automat în grupe. Franța va avea trei reprezentante în grupe, iar câștigătoarele Europa League și Champions League vor avea de asemenea locul asigurat.

Preliminariile Champions League vor rămâne neschimbate.

scroll to top