Închide

Superliga Europeană: De ce vor marile cluburi de fotbal un nou turneu?

Avatar
Skysports European Super League 5347590

Sursă foto: Sky Sports

Timp de citire: 3 minute

Unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume au fost de acord să adere la o nouă Superligă Europeană (ESL) care va rivaliza cu competiția actuală a Ligii Campionilor, unul dintre cele mai mari turnee din fotbalul mondial, potrivit BBC.

Deși noua Superligă Europeană nu va înlocui ligile interne, cum ar fi Premier League din Anglia și La Liga din Spania, cluburile care concurează în această ligă se confruntă cu amenințarea că vor fi expulzate din ligile lor interne de către organul de conducere al fotbalului din Europa.

De ce vor marile cluburi un nou turneu?

Banii par a fi forța motrice. ESL spune că va avea ca rezultat o distribuție mai mare a veniturilor pe tot parcursul jocului.

Veniturile cluburilor de fotbal au fost puternic afectate de pandemia Covid, cu meciuri perturbate și lipsă de spectatori. Cluburile mari au jucători cu salarii de milioane de lire sterline care trebuie plătite.

“Formarea Superligii vine într-un moment în care pandemia globală a accelerat instabilitatea în modelul economic existent din fotbalul european”,

se arată într-o declarație comună publicată duminică de cele 12 cluburi fondatoare.

Noul turneu european anual

“va oferi o creștere economică semnificativ mai mare și va sprijini fotbalul european printr-un angajament pe termen lung”,

se mai arată în declarația comună. Aceasta oferă

„plăți de solidaritate neplafonate”

fotbalului european, care vor crește în conformitate cu veniturile din ligă. ESL spune că acestea vor fi

„substanțial mai mari decât cele generate de actuala competiție europeană și se așteaptă să depășească 10 miliarde de EUR”

în primele etape.

Dar ligile interne?

Ligi precum Premier League din Anglia și Serie A din Italia au audiențe TV uriașe pe tot globul. Teama este că acestea pot fi slăbite de noua ESL.

Duminică, UEFA a avertizat cluburile implicate în Superliga Europeană că vor fi interzise de la toate celelalte competiții la nivel național, european sau mondial și că jucătorii ar putea fi împiedicați să-și reprezinte echipele naționale.

Cu toate acestea, cluburile separatiste sunt ademenite cu recompense financiare mari pe care nu au putut să le ignore, deoarece pandemia continuă să le afecteze veniturile. Detalii cu privire la discuții au apărut în luna octombrie a anului trecut, implicând banca JP Morgan în noua competiție de 4.6 miliarde de lire sterline.

Potrivit organizatorilor ESL, cluburile fondatoare vor primi o cotă de 3,5 miliarde de euro

„pentru a-și sprijini planurile de investiții în infrastructură și pentru a compensa impactul pandemiei Covid”.

Președintele Juventus, care este și vicepreședintele ESL, Andrea Agnelli, a declarat că cele 12 cluburi s-au

„reunit în acest moment critic, permițând transformarea competiției europene, punând jocul pe care îl iubim pe o bază durabilă pentru viitorul pe termen lung”.

În timp ce marile cluburi din Premier League din Anglia, La Liga din Spania și Serie A din Italia s-au înscris, cluburile de top din Franța și Germania au decis până acum să nu o facă.

Cum va funcționa?

Superliga Europeană va avea 20 de cluburi participante – 15 fondatoare și alte 5 cluburi calificate în fiecare sezon.

Cluburile vor juca într-o nouă competiție care se va desfășura la mijlocul săptămânii, echipele continuând să concureze în ligile lor naționale, potrivit ESL.

Conform propunerilor, liga ESL de 20 de echipe ar fi împărțită în două grupe de câte 10, care vor juca acasă și în deplasare.

Primii trei din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, echipele de pe locul 4 și 5 jucând un play-off pentru cele două locuri rămase.

De atunci încolo, va avea același format de două manșe eliminatorii folosit în Liga Campionilor, cu o finală care ar urma să aibă loc în luna mai într-un loc neutru.

Liga intenționează să se lanseze

„cât mai curând posibil”.

scroll to top