Închide

Cu câteva minute înainte de expirarea termenului, Qatarul depune oferta de preluare a Man. United

Avatar
Old Trafford, home of Manchester United F.C.

Fotografie de Nat Callaghan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Șeicul Jassim bin Hamad Al Thani, președintele uneia dintre cele mai mari bănci din Qatar, a confirmat că fundația pe care o conduce va participa la procedura de licitație în vederea cumpărării clubului englez Manchester United, anunță BBC. Vestea a venit aseară târziu, cu puține minute înainte de expirarea termenului-limită vineri la ora 22:00 GMT (miezul nopții în România).

Este a doua ofertă făcută publică de preluare a clubului, după ce omul de afaceri Jim Ratcliffe și-a declarat interesul, luna trecută.

”Oferta își propune să readucă clubului fosta sa glorie”, a transmis consorțiul din Qatar în comunicatul citat.

Familia Glazer, care a cumpărat Manchester United în 2005, intenționează să vândă clubul de pe Old Trafford, ”explorând mai multe alternative strategice”.

Consorțiul din Qatar a adăugat:

”Oferta se va derula fără credite, prin Fundația Nine Two a Șeicului Jassim, care va căuta să investească în echipele de fotbal, în centrul de antrenament, în stadion și în infrastructură, în sens mai larg, precum și în îmbogățirea experienței fanilor și în comunitățile pe care clubul le susține. Viziunea este ca Manchester United să fie bine cunoscut pentru excelența fotbalistică și considerat cel mai mare club de fotbal din lume”.

Prezentându-se ca suporter de cursă lungă a lui Manchester United, Șeicul Jassim este președintele băncii QIB din Qatar și fiul unui fost prim-ministru al țării.

Consorțiul qatariot nu a oferit niciun detaliu cu privire la suma ofertei depuse pentru club.

Informațiile din presa engleză arată că ar putea să existe până la cinci entități dornice să cumpere Manchester United: celor două prezentate li s-ar putea adăuga încă cel puțin două oferte din Statele Unite, plus un interes anunțat din Arabia Saudită. Despre dorința de a cumpăra clubului a vorbit chiar și Elon Musk, însă nu este clar dacă declarațiile lui au fost sau nu serioase.

Președintele clubului francez Paris Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi, ar putea să fie un personaj esențial în orice situație în care o entitate din Qatar ar urma să prea clubul, chiar dacă nu ar putea avea nicio implicare directă în club.

Qatar Sports Investment (QSI), companie condusă de Al-Khelaifi, și-a anunțat o eventuală intenție de preluare a unei cote minoritare la un club din Premier League.

Totuși, din cauza regulilor impuse de UEFA, care împiedică deținerea mai multor cluburi de către aceeași entitate, orice ofertă a Qatar-ului de a cumpăra Manchester United în întregime ar trebui să se realizeze prin intermediul unor persoane private sau al unei alte organizații, diferite de QSI.

scroll to top