Închide

UEFA ia în calcul mai multe variante pentru desfășurarea EURO 2020. Decizia finală, în martie

Avatar
Euro 2020

Foto: playtech.ro

UEFA discută despre posibilitatea ca EURO 2020 să se desfăşoare fără spectatori sau într-o singură ţară, nu în 12 cum a fost discutat inițial. Potrivit conducerii UEFA, decizia finală va fi luată în martie și va fi influenţată de succesul pe care îl va avea campania de vaccinare la nivel european.

Decizia finală se va lua în martie, însă preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, speră ca programele de vaccinare vor fi cheia pentru respectarea planului iniţial, transmite Bursa.

Vaccinarea a început şi cred că vom putea avea tribune pline în vară. Pentru moment, planul este de a juca în 12 ţări. Există, desigur, soluţii de rezervă, în cazul în care o ţară are probleme, spune Aleksander Ceferin.

Oficialul sloven admite că ar putea fi nevoit să modifice planurile de găzduire şi nivelurile de utilizare a capacităţii stadioanelor.

Suntem pregătiţi să organizăm competiţia în 11, 10 sau 9 oraşe şi chiar într-o singură ţară, dacă va fi necesar. Însă, sunt 99,9 la sută sigur că vom avea Campionatul European în toate cele 12 oraşe, aşa cum este planificat, mai spune Ceferin.

UEFA a confirmat că are în vedere patru scenarii operaţionale – pentru stadioane pline, cu un grad de ocupare de 50%-100%, grad de ocupare de 20%-30% din capacitate, precum şi meciuri cu porţile închise.

Oraşele gazdă au fost invitate să vină cu două sau trei planuri în afara acestor opţiuni şi este posibil să existe abordări diferite în fiecare locație.

Având în vedere acordurile cu cei care transmit turneul, UEFA are un puternic interes comercial pentru ca evenimentul să se deruleze aşa cum este prevăzut. Chiar dacă întreaga competiţie va trebui să se desfăşoare fără fani, acest lucru va permite forului continental să-şi îndeplinească cerinţele contractuale şi să evite un impact financiar major. O ameninţare pentru turneu ar putea veni dacă, la fel ca anul trecut, ligile interne ar trebui să se oprească din cauza pandemiei, provocând astfel o nouă amânare a competiţiilor intercluburi naţionale şi europene, aşa cum s-a întâmplat în sezonul trecut.

EURO 2020, la care iau parte 24 de echipe, se va desfăşura între 11 iunie – 11 iulie 2021. Este una dintre cele mai importante surse de venituri pentru forul fotbalistic continental şi urmează să se desfăşoare în premieră în 12 oraşe europene şi nu într-o ţară sau cel mult două, ca până acum. Meciurile din cadrul acestui turneu urmează să aibă loc la Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Copenhaga, Munchen, Roma, Sankt Petersburg, Bucureşti, Budapesta şi Baku, în timp ce semifinalele şi finala sunt programate pe stadionul Wembley din Londra. Forul european a sperat că amânarea cu un an le va permite suporterilor să asiste la meciuri, în condiţiile în care majoritatea competiţiilor se desfăşoară şi acum cu porţile închise.

scroll to top