Închide

Uganda blochează toate rețelele sociale în prag de alegeri prezidențiale

Avatar
C2831f78 Fc02 44c0 A222 D452e4ab9a70 (1)

foto: Reuters

Autoritățile din Uganda au impus tuturor companiilor telecom din țară să oprească imediat accesul la toate rețelele de socializare. Este vorba atât despre rețelele în sine, precum Facebook, Twitter sau Instagram, cât și despre aplicațiile lor de mesagerie, ca WhatsApp sau Facebook Messenger. Momentan, autoritățile nu au oferit declarații oficiale despre motivul pentru care au luat aceste măsuri, însă se presupune că ar fi vorba despre o răzbunare pe Facebook, care a blocat niște conturi pro-guvern, scrie Reuters.

Utilizatorii din Uganda s-au plâns marți că nu au putut accesa Facebook și WhatsApp, platformele de socializare fiind utilizate pe scară largă pentru campanii înainte de alegerile prezidențiale de joi.

Uganda limitează accesul la orice tip de serviciu de socializare online

Conform companiilor telecom, guvernul Ugandei a trimis o înștiințare prin care cerea oprirea imediată la rețelele de socializare și servicii de mesagerie prin internet:

„Comisia Comunicațiilor din Uganda cere să opriți imediat accesul și utilizarea, directă sau indirectă, a tuturor platformelor sociale și a aplicațiilor de mesagerie online de pe rețeaua voastră până la noi indicații.”

Conform Reuters, reprezentanții Comisiei Comunicațiilor au refuzat să comenteze asupra acestei decizii.

Totuși, în urmă cu doar câteva zile, Facebook a blocat mai multe conturi. Această mișcare a fost pentru a opri răspândirea de știri false și pentru că unele conturi nu erau conforme cu regulamentul rețelei de socializare. Facebook nu permite conturi duplicate și nici posibilitatea unui utilizator de a avea mai multe conturi active simultan.

Facebook anunța luni că a închis o rețea de conturi din Uganda cu legături cu serviciile de informații ale țării. Majoritatea conturilor care au fost blocate susțineau regimul de guvernare în funcție.

Rețelele de socializare sunt un subiect sensibil peste tot în lume, însă puține țări ajung în punctul de a bloca rețelele în acest fel. În acest moment, sunt multe voci care spun că acestea au prea mult control asupra discursului online.

scroll to top