Uitați de bitcoin! Care este metalul al cărui preț a crescut cu 160% în ultimele două luni?
Iridiul a devenit metalul prețios cu cea mai spectaculoasă creștere de preț din ultima perioadă, în urma unor probleme în lanțul global de aprovizionare și grație unor informații că metalul va fi util în industria producției de hidrogen. Prin urmare, cotațiile internaționale ale iridiului au crescut cu 160% în ultimele două luni, scrie Reuters.
Producția mondială de iridiu este destul de rigidă, creșterea producție este improbabilă, așa încât prețurile ar putea crește în continuare, opinează analiștii.
Iridiul este obținut ca sub-produs al industriei de obținere a platinei și paladiului, fiind însă vital pentru multe industrii. În transportul maritim, metalul permite clorinarea apei de balast pentru a împiedica transportul accidental cu ajutorul vaselor oceanice a speciilor marine invazive, iar în industria electrotehnică este utilizat la fabricarea unor creuzete capabile să reziste la temperaturile la care se fabrică unele cristale.
Totodată, poate servi drept catalizator la electroliza de mare capacitate, în urma căreia apa este descompusă în oxigen și hidrogen, ultimul fiind un element din ce în ce mai solicitat ca sursă de energie mai curată decât combustibilii fosili.
Prețurile iridiului au urcat la un nivel record de 4.390 dolari pe uncie, de la 1.685 dolari pe 12 decembrie 2020, accelerând o tendință de creștere care a început în 2016, când iridiul valora abia în jur de 500 dolari pe uncie.
Creșterea cotațiilor iridiului a fost însoțită de creșteri asemănătoare raportate și la alte metale din grupa metalelor platinice (șase metale tranziționale, grele și prețioase, cu proprietăți chimice și fizice asemănătoare, care se găsesc, adeseori, împreună în minereuri complexe: ruteniul, rodiul, paladiul, osmiul, iridiul și platina, n.n.), cum ar fi rodiul și paladiul, care au atins valori maxime istorice din cauza deficitelor de aprovizionare.
”Există îngrijorări tot mai mari în ceea ce privește oferta și lichiditatea foarte slabă pe piață”, a declarat Emma Townshend, directoare în cadrul companiei Impala Platinum, producător de metale din grupa metalelor platinice, inclusiv iridiu.
”În vreme ce oferta de iridiu nu crește, cererea urcă încontinuu”, a mai spus ea.
Închiderea unei facilități de procesare administrată de Anglo American Platinum (Amplats) în Africa de Sud, vreme de câteva luni,anul trecut, a creat o deficiență majoră pe partea de ofertă, concomitent cu o cerere cu perspective de creștere susținută, spun analiștii de la Heraeus Precious Metals.
Creșterea cererii se bazează pe așteptările unei reveniri economice post-pandemice, dar și pe anticiparea faptului că, în perioada următoare, cererea tot mai mare de hidrogen va crește utilizarea iridiului.
“Iridiul prezintă cel mai îndelungat și mai laborios timp de procesare dintre toate metalele din grupa platinicelor, astfel încât aprovizionarea va fi afectată de închiderea Amplats până în 2021, oferind suport pentru susținerea acestor prețuri ridicate”, au spus analiștii Heraeus.
Africa de Sud produce 80-85% din iridiul mondial, iar Amplats este un producător major, care prelucrează minereu și pentru companii minere terțe.
În fiecare an se produc aproximativ 250.000 de uncii de iridiu, comparativ cu aproximativ 10 milioane de uncii de paladiu și 8 milioane de uncii de platină. Deoarece piața este mică, companiile din piață nu sunt dispuși să modifice rata de producție ca răspuns la modificări ale cererii sau ale prețurilor.
Inventarele au fost epuizate, a declarat Jeffrey Christian la consultanții CPM Group.
”Nimeni nu știe cât a rămas, dar nu este mult”, a mai spus el.