Ultima moștenire lăsată orădenilor de Ilie Bolojan: proiectul unui stadion de cinci stele

,
Autor:    -  
Stadion Oradea
Proiectul viitorului stadion din Oradea. Sursa foto: eBihoreanul.

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Local din Municipiul Oradea a aprobat luni indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a viitorului stadion de 16.291 de locuri, din strada Făgărașului. Aceasta a fost ultima ședință din mandatul Consiliului Local și al primarului Ilie Bolojan, care nu a mai candidat la recentele alegeri locale pentru funcția de primar, ci pentru cea de președinte al Consiliului Județean Bihor, pe care a și câștigat-o.

Potrivit studiului de fezabilitate, investiția se ridică la 45,68 milioane euro, fără TVA. Din această sumă, stadionul și incinta de joc vor costa 34,26 milioane euro, hotelul aferent arenei sportive este estimat la 7,88 milioane euro, iar parcajul subteran cu 150 de locuri și piațeta de deasupra vor costa încă 3,54 milioane euro, notează publicația locală eBihoreanul.

În medie, stadionul va costa 2.103 euro pentru fiecare dintre cele 16.291 locuri. ”Acest proiect va fi finanțat din fonduri guvernamentale, dar avem și noi cota noastră, care se referă la exproprieri în zonă”, a declarat primarul ales Florin Birta. Costul exproprierilor este estimat la circa 5,35 milioane euro.

Primăria estimează că lucrările ar putea începe încă de anul viitor. ”Eu sper că dacă totul merge în regulă în anul 2024 stadionul va fi funcțional”, a spus edilul ales.

Primarul încă în funcție, Ilie Bolojan, a spus că, ”dacă totul merge bine, ne propunem ca la finalul anului viitor să avem un contract de execuție semnat pentru începerea lucrărilor.”

Viitorul stadion va fi situat între actualul amplasament al grădinii zoologice şi noua sală de sport care va fi finalizată în cursul anului 2021. În jurul stadionului, municipalitatea plănuiește să amenajeze alte terenuri pentru sportul de masă, inclusiv terenuri de fotbal și de tenis. Arena este prevăzută cu o parcare la subsol, parter și două nivele.

În zona de nord, va fi integrat un hotel cu centru de conferințe, care este conectat cu clădirea principală a stadionului. Hotelul va avea 48 de camere, 4 săli de conferință, o parcare dedicată pentru 74 de autovehicule și 3 autocare, precum și un centru spa cu apă termală, amenajat la parter.

Proiectul ansamblului a fost realizat de biroul clujean de arhitectură Dico & Țigănaș, care a mai proiectat noile stadioane din Cluj-Napoca, Craiova, Târgu-Jiu, arena Arcul de Triumf din Capitală, aflată în construcție, dar și sala polivalentă din Cluj-Napoca.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!