TOP STORY 2021 | Ultimul export de succes al Germaniei: sperma de porc. România, pe lista doritorilor

,
Autor:    -  
Sperma De Porc
Foto: dpa

Timp de citire: 3 minute

Cunoscută pentru lucrul bine făcut, Germania ia și materialul seminal de porc mistreț foarte în serios: cu standarde ridicate de igienă și calitate, plus o tehnologie avansată, Germania și-a construit un nume pe piața internațională, iar cererea de spermă este în creștere, scrie dpa.

Nu este nici un mister când vine vorba de obținerea materialului seminal de mistreț. Uniunea Germană de Inseminare a Porcilor încarcă cu pe YouTube clipuri video care lasă foarte puțină libertate imaginației. În așa-numitele stilouri de colectare, angajații centrelor de mistreți colectează materialul seminal în pungi speciale. Fiecare ejaculare ar putea fi de la 300 de mililitri până la un litru, spune Raffael Wesoly. Materialul seminal este apoi trimis la un laborator, cântărit și examinat de către tehnicienii de laborator, care folosesc microscopuri performante pentru a evalua modul în care se mișcă sperma. Ejaculatul este apoi diluat, ceea ce îl ajută să dureze mai mult, și împărțit în porțiuni folosind o mașină.

„Dacă nu faci nimic, sperma va fi moartă după 30 până la 60 de minute”, explică Wesoly.

Pentru ceva atât de aparent natural, industria materialului seminal de mistreț este una foarte avansată în ceea ce privește tehnologia și standardele de igienă. Și această dedicație este răsplătită, se pare, întrucât industria se extinde din ce în ce mai mult dincolo de Germania și devine internațională.

Uniunea de Inseminare a Porcilor, cu sediul în Stuttgart, furnizează clienți din Polonia și Republica Cehă din 2018. Iar livrările se ridică acum la aproximativ 14.000 de doze pe lună, spune Wesoly.

Un alt furnizor, Programul Federal German de Creștere Hibridă (BHZP) cu sediul în nordul Germaniei, vizează piețe vestice din Spania și Italia, dar, mai nou, și țări din Europa de Est precum România, Bulgaria și Ungaria, potrivit directorului general Stephan Welp. Însă din 1,6 milioane de porții de spermă colectate anul trecut, puțin sub o zecime au fost exportate, spune el.

“Piața principală este și rămâne Germania.”

Pesta porcină din Est, succes la export în Vest

Genetica germană este la mare căutare la nivel mondial datorită calității ridicate, spune Welp. În timp ce în America de Nord sau Asia, de exemplu, accentul se pune în primul rând pe factori biologici și economici, precum eficiența ridicată a hranei, crescătorii din Germania acordă o importanță mai mare caracteristicilor precum comportamentul social al animalelor, mai puține pierderi sau o îmbunătățire a calității precum mai multă grăasime din carne.

Cererea din România și din Europa de Est, în general, unde pesta porcină africană a crescut în amploare și a redus populația de porci domestici, este deosebit de mare, spune Welp. Dar extinderea internațională urmează și scăderii cererii de acasă. Welp spune că se așteaptă la scăderi de la 5 la 10% pe plan intern, în parte deoarece subiectul creșterii animalelor este o temă nouă de discuție în Germania.

Dar lumea se schimbă…

Consumatorii își schimbă comportamentul de cumpărare. Fermierii trebuie să facă investiții considerabile pentru a transforma grajdurile în conformitate cu reglementările noi. Pentru unii, afacerile nu mai merită, spune Welp.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei, numărul fermelor care dețin porci a scăzut la 20.500 anul trecut – în scădere cu 3,3%, sau aproximativ cu 700 de ferme din 2019. Aceste ferme găzduiesc puțin sub 26 de milioane de animale, o scădere de aproximativ 65.100 de porci, sau 0,3%.

Toți furnizorii subliniază, de asemenea, standardele înalte privind biosecuritatea și calitatea genetică a mistreților. Îmbunătățirile sunt în permanență cercetate, spune Wesoly.

„În ceea ce privește materialul seminal, eticheta „Made in Germany ”încă mai are memorie publicitară”, spune el.

Cu toate acestea, Welp subliniază că standardele înalte se aplică și în alte țări, cum ar fi Brazilia. Organizațiile de inseminare care fac parte din Asociația Germană a Zootehniei (BRS) au investit aproximativ 3 milioane de dolari în cercetarea reproductivă. Printre altele, acești bani se îndreaptă spre ghiduri practice privind timpii optimi de inseminare și conservarea spermei. De asemenea, sunt dezvoltate noi metode de evaluare a spermei, pentru a putea detecta orice defecte de calitate într-un stadiu incipient.

BRS estimează numărul de mistreți în stațiile de inseminare a porcilor din Germania la aproximativ 5.000, aproape toți purceii provenind în zilele noastre din inseminare artificială, potrivit purtătorului de cuvânt Klemens Schulz. Pentru a preveni consangvinizarea, mistreții trebuie înlocuiți la fiecare doi-trei ani, spune Wesoly.

„Iar cu cât îmbătrânesc, cu atât sperma devine mai bună”, conchide acesta.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!