Un cătun din Italia a câștigat fonduri europene de 20 mil. €. Cum plănuiește să le folosească?

,
Autor:    -  
Trevinano
Foto: movemagazine.it

Timp de citire: 2 minute

Un cătun din Italia, cu doar 142 de locuitori, a obținut fonduri europene de 20 de milioane de euro, ca parte a unui proiect la nivel național de revigorare a economiei distruse a Italiei, spre nemulțumirea altor primari care nu am primit nimic, potrivit The Guardian.

Trevinano, un antic cătun situat pe un deal din Lazio, de unde locuitorii pot admira priveliștea dealurilor ondulate din Umbria și Toscana, a învins alți 13 candidați pentru a-și asigura profitul extraordinar de la fondul UE de redresare post-pandemie.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului, iar din cele 191 de miliarde de euro pe care țara urmează să le primească, 1 miliard de euro vor fi cheltuiți pentru salvarea a 200 de sate aflate în pragul să devină localități fantomă din cauza depopulării. Dar doar un sat norocos din fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei este eligibil pentru o parte de 20 de milioane de euro din fonduri.

Trevinano, care aparține municipalității din Acquapendente din Lazio, a fost primul câștigător anunțat, după ce a impresionat juriul cu planuri de a transforma cătunul într-un centru de formare pentru studenți, legat de Universitatea Tuscia, din Viterbo, și de a restaura case pentru cazare turistică.

„Ideea este ca acest sat să poată fi transformat într-un loc de formare, capabil să atragă tineri, pentru programe care includ studii peisagistice și reîmpăduriri, favorizând astfel nu numai repopularea, ci și revitalizarea economică a întregii zone”, a declarat Alessandra Terrosi, primarul din Acquapendente, pentru La Repubblica.

Trevinano a fost înființat de etrusci și avea aproximativ 1.000 de locuitori în anii 1960, înainte ca declinul populației să se impună.

Dar, pe măsură ce puținii locuitori ai localității își sărbătoresc câștigul, primarii localitățiilor care nu au obținut nimic susțin că o sumă atât de mare de bani ar fi trebuit să fie distribuită mai egal.

Luca Profili, primarul orașului Civita di Bagnoregio, un cătun cocoțat pe un platou de rocă vulcanică, înconjurat de râpe abrupte cu risc de alunecări de teren, a declarat pentru The Guardian că a fost dezamăgit.

„20 de milioane de euro pentru un sat sunt prea multe”, a spus el. „Ar fi fost mai bine să le împărțim între mai multe proiecte din Lazio. Cealaltă problemă este că adesea este dificil pentru orașele mici să cheltuiască o sumă atât de mare de bani. Trevinano are timp până în 2026, așa că să vedem dacă este un succes”, a spus Luca Profili.

Partea bună este că zonele învecinate ar beneficia probabil de succesul lui Trevinano, a adăugat Profili. Civita di Bagnoregio are doar o mână de rezidenți permanenți, dar a câștigat enorm din turism în ultimii ani.

„Suntem într-o poziție bună, dar vom aplica pentru alte proiecte din restul finanțării, așa că, în ciuda dezamăgirii, suntem optimiști”, a mai spus Profili.

Maranola, un hub pentru lutieri și alți artizani, s-a numărat și el printre învinși.

„Regret că toți banii merg într-o singură direcție”, a declarat primarul, Gianluca Taddeo, pentru La Repubblica. „Dar vom continua să lucrăm la planurile noastre de relansare.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!