Închide

Un fotojurnalist român a câștigat două din cele mai importante premii media din lume

Avatar
C Fotojurnalistul Roman Vadim Ghirda Este Recompensat Pentru Aceasta F 0

Kiev, Ucraina, 3 martie 2022, foto © Vadim Ghirda, AP

Timp de citire: 2 minute

Fotojurnalistul român Vadim Ghirda, de la Associated Press, a obținut, în acest week-end, două premii în cadrul prestigiosului Prix Bayeux acordat, în Franța, corespondenților de război din lumea întreagă. Vadim Ghirda a obținut Premiul Publicului și Premiul Juriului Internațional pentru munca sa din Ucraina, anunță RFI. 

Mai bine de 40 dintre cei mai importanți reporteri din lume s-au reunit week-end-ul acesta la Bayeux, Normandie, în nord-vestul Franței pentru a alege câștigătorii celor mai bune reportaje din categoria fotografie, presă scrisă, radio, televiziune și imagine video, pentru anul acesta.

Președintele juriului internațional, Thomas Dworzak a explicat că a descoperit o muncă “de o excelență indiscutabilă” ceea ce a făcut foarte greu de departajat reportajele. 

Primul premiu al juriului internațional i-a revenit lui Evgeniy Maloletka – un fotojurnalist ucrainean care lucrează pentru Associated Press și care a fotografiat asediul orașului Mariupol, în martie 2022, de către forțele ruse.

În aceeasși categorie a fost recompensat și fotojurnalistul român, Vadim Ghirda, de la Associated Press pentru munca realizată în Ucraina. Vadim Ghirda a obținut și marele premiu al Publicului, cu o imagine care înfățisează doi copilași care privesc pe fereastra unui tren care nu este încălzit, care pleca din gara din Kiev cu destinația Lviv. Imaginea a fost suprinsă de Vadim Ghirda pe 3 martie 2022, la scurt timp după invazia rusă a Ucrainei.

De altfel, într-un interviu recent, Vadim Ghirda afirmase că în primele zile ale invaziei, el se regăsea în zăpadă în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Iar de aici a mers la Kiev pentru a documenta frenezia ucrainenilor care doreau să plece, cât mai era posibil acest lucru. Tot el a fotografiat ororile din Bucea, acolo unde, autoritățile ucrainene acuză forțele rusești de crime de război.

Pentru Vadim Ghirda, “este extrem de important să informezi lumea, în timp real iar a spune adevărul și a-l arăta, contează, în special în aceste momente, în care, cantitatea de fake-news existentă, este îngrijorătoare. Iar fotografia este o sursă de informație ce nu poate fi negată”, declara recent corespondentul de război Vadim Ghirda.

Din 1994, orașul francez Bayeux, asociat departamentului Calvados și regiunii Normandie, acordă acest premiu ca omagiu adus tuturor jurnaliștilor care își fac meseria în condiții extrem de periculoase, pentru ca noi toți să putem să fim informați corect. De altfel, tot în Bayeux se regăsește un Memorial, realizat împreună cu Reporteri fără Frontiere și dedicat tuturor jurnaliștilor care au fost uciși în lume, după 1944. Este un spațiu unic în Europa ce există din 2007 și în care se regăsesc numele a mai bine de 2.000 de jurnaliști care au plătit cu viața pentru că au dorit să informeze.

scroll to top