Un gigant industrial italian vrea să scape țara de dependența de gazul rusesc. Soluția: gunoiul

, , ,
Autor:    -  
garbage can, garbage, bucket
Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Conglomeratul industrial italian Maire Tecnimont SpA a anunțat că lucrează la găsirea unei soluții inedite pentru a rezolva problema reducerii dependenței țării de gazele naturale din Rusia: reciclarea gunoiului.

Holding-ul italian, care cuprinde companii industriale din domeniul ingineriei și tehnologiilor de ultimă oră, elaborează un plan concret, numit Green Circular District, care reprezintă o modalitate de recuperare a carbonului și hidrogenului din deșeurile aflate la gropile de gunoi, pentru a le utiliza în procesele tehnologice de producție a unor substanțe chimice și a combustibililor ecologici.

Aproximativ 16 milioane de tone de deșeuri nereciclabile sunt aruncate în gropile de gunoi din Italia în fiecare an, potrivit directorului executiv al Maire Tecnimont, Alessandro Bernini.

”Am putea transforma cantitatea asta în gaze de sinteză, pentru a reduce dependența de materiile energetice din străinătate. Cu 10 instalații capabile să trateze 600.000 de tone pe an fiecare, într-o perioadă de cinci ani, acele centrale ar putea să producă pe plan intern 10% din gazul necesar pentru rețeaua de încălzire și electricitate din toată Italia”, a spus el citat de publicația Bloomberg.

Italia, la fel ca mare parte din restul Europei, se află în febra umplerii depozitelor de gaze înainte de sezonul rece, în contextul reducerii cantităților de gaze importate din Rusia, după invadarea Ucrainei de către armata Moscovei.

Italia este acum dependentă de Rusia în proporție de 25% în cazul importurilor de gaze, față de 38% înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina și încearcă să se elibereze de povara dependenței de gazul rusesc până în iarna anului 2024-2025.

Șeful companiei italiene a mai spus că, din punct de vedere tehnologic, Maire Tecnimont este capabilă să implementeze deja tehnologia de transformare a deșeurilor în substanțe chimice la scară industrială, fără să furnizeze suma care ar trebui să o investească pentru aceasta.

În plus, Maire Tecnimont consideră că tehnologiile sale ”verzi” reprezintă o soluție importantă și la îndemână pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră:

”În viitorul apropiat, acest proces poate contribui la decarbonizarea industriei oțelului”, a mai spus Bernini.

Compania, care are o capitalizare bursieră de aproximativ 890 de milioane de euro, a raportat luna trecută un profit net în primul semestru de 42,2 milioane de euro, în creștere cu 5,5% față de anul trecut.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!