Închide

Un număr tot mai mare de români aleg să-și păstreze economiile în bănci

Avatar
Credite Depozite Banci

Foto: housing.com

Timp de citire: 2 minute

Tot mai mulți români au început să pună bani deoparte la bănci. Volumul depozitelor în lei a crescut cu peste 20% luna trecută şi, potrivit BNR, e cel mai mare ritm de creștere de la începutul anului. Economiștii se așteaptă însă ca băncile să nu mai crească dobânzile la depozitele în lei, iar acestea să rămână, în continuare, sub inflație.

Cel mai mult au crescut depozitele în lei ale populaţiei, cu peste 20% în luna mai, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. E cel mai mare ritm de creştere de la începutul anului, notează TVR, iar analiştii au câteva explicaţii.

Andrei Perianu, analist financiar:

Perioada e oarecum incertă şi populaţia preferă să economisească veniturile. Dobânzile sunt semnificativ mai mari ca în anii trecuţi, care, la rândul lor, înseamnă o motivaţie în plus să economisească.

Odată cu creşterea inflaţiei, băncile au ridicat dobânzile la depozitele în lei în ultimul an, dar asta începe să se schimbe.

Acum, cele mai multe bănci oferă dobânzi între 6% şi 8% la un depozit pe un an. De exemplu, la o dobândă de 7%, cine depune 5.000 de lei timp de un an într-un cont poate obţine în plus 350 de lei.

Economiştii cred că băncile nu vor mai creşte dobânzile depozitelor în lei pentru că au atras deja suficiente fonduri de la clienţi, mai ales odată cu încetinirea creditării. Însă, dobânzile la depozite rămân în continuare sub inflaţie, ceea ce înseamnă că românii care au bani în bănci doar îşi reduc din pierderi. Practic, nu câştigă nimic în plus.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu:

Ţinta este de a avea dobânzi real pozitive şi acest lucru trebuie să se întâmple şi în economia românească. Probabil că lucrul acesta se va întâmpla abia la începutul anului viitor.

Cât despre depozitele în valută, acestea au continuat să scadă în ultima perioadă şi au fost mai mici cu peste 5% în luna mai, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, mai arată datele Băncii Naţionale.

scroll to top